Sosyal bilgiler derslerinde öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri kullanımının öğrenci akademik başarısına etkisi
The effect of using writing to learn activities in social studies on students' academic achievement
- Tez No: 377621
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN KİRİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Öğrenme Amaçlı Yazma, Sosyal Bilgilerde Öğrenme Amaçlı Yazma, Social Studies, Writing to Learn, Writing to Learn in Social Studies
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araĢtırmanın amacı, ortaokul 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersi „Türk Tarihinde Yolculuk‟ Ünitesi‟nde öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri kullanımının öğrenci baĢarısına etkisini ortaya koymaktır. AraĢtırma, 2012 - 2013 eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılında Muğla MenteĢe ġahidi Ortaokulu‟nda öğrenim gören toplam 60 öğrenci ile yürütülmüĢtür. AraĢtırmanın amacı doğrultusunda deney ve kontrol gruplarına, deneysel iĢlem öncesi ve sonrasında, ilgili literatürlerin taranıp, alan uzmanlarının görüĢleri alınarak hazırlanan, güvenirlikleri kanıtlanmıĢ olan 25 maddeli çoktan seçmeli baĢarı testi uygulanmıĢtır. AraĢtırma sonucu elde edilen bulgulara göre son test baĢarı puanları açısından deney grubu öğrencileri kontrol grubu öğrencilerine göre daha baĢarılı olmuĢlardır. Deney grubu öğrencilerinin öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri ile ilgili düĢünceleri yazılı olarak tespit edilmiĢ, öğrenciler öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin anlama ve öğrenme açısından kendilerine yardımcı olduğunu belirtmiĢlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the impact of writing to learn activities on student achievement in the unit of“Journey in the Turkish History”of the 7th grade Social Studies. The study was conducted with a total of 60 students of Muğla ġahidi Secondary School in the second semester of the 2012-2013 academic year. In accordance with the study, 25 item multiple – choice achievement test which was proved reliable and prepared in consultation with experts in the field before and after the experimental procedure by scanning the related literature was conducted on the experimental groups and control groups consisting of 60 students. According to the findings from the study, the students in the experimental group were more successful than the students in the control group in terms of achievement points of the final test. Student‟s thoughts about writing to learn activities was established and students in the experimental group specified that writing to learn activities help them to understand and learn.