Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi (Ege bölgesi örneği)
The evaluation of information technologies and software course's curriculum according to the teacher's ideas
- Tez No: 377625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET AYKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı, Eğitim Programı, Program Değerlendirme
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Milli Eğitim Bakanlığının“Standart Tabanlı Program”anlayışına uygun olarak hazırladığı Seçmeli Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ortaokul 5. sınıflarda uygulanmaya başlanmıştır. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ortaokullar ders çizelgesinde yapılan değişiklik ile Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. ve 6. sınıflarda zorunlu, 7. ve 8. sınıflarda seçmeli ders olarak kabul edilmiş, seçmeli ders için hazırlanan öğretim programı ise değiştirilmeyerek aynen uygulanmaya devam edilmiştir. Bu çalışma, bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programını, öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın verileri, anket tekniği ve görüşme formu uygulanarak toplanmıştır. Öğretmen görüşlerinin belirlenmesi için araştırmacı tarafından hazırlanan 37 maddelik ankete, Ege Bölgesi'ndeki ortaokullarda görev yapan 118 bilişim teknolojileri öğretmeni, 5 sorudan oluşan görüşmeye ise; İzmir, Muğla ve Denizli'den 15 bilişim teknolojileri öğretmeni katılmıştır. Verilerin analizinde, anketin her bir maddesi ile ilgili öğretmen görüşlerinin frekans ve yüzdesi hesaplanarak tablo halinde verilmiştir. Görüşme tekniği ile elde edilen nitel veriler dikkatli bir şekilde incelenmiş, ses kaydı alınarak yapılan görüşmeler yazıya geçirilmiştir. Öğretmenlerin okullarındaki sınıf mevcutları, bilişim teknolojileri sınıfının olup olmadığı ve bilişim teknolojileri sınıflarındaki bilgisayar sayılarına göre programa ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla istatistiki verilerden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, bilişim teknolojileri öğretmenleri Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı ile ilgili genellikle olumsuz görüş belirtmişlerdir. Öğretmenler, okullarda programın uygulanabilmesi için gerekli olan bilişim teknolojileri sınıfının, birçok okulda eski olması ya da bazı okullarda da hiç olmaması nedeniyle dersin kazanımlarını gerçekleştirilebilir olarak görmedikleri söylenebilir. Öğretmenler, hazırlanmayan öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitabının gerekli olduğunu, her okul için bilişim teknolojileri sınıflarının dersin genel amaçlarına ulaşmaya uygun hale getirilmesi gerektiğini ve zorunlu ders kapsamında içeriğin net olarak belirlenerek okullar arasındaki öğrenme farklılıklarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The elective course“Information Technologies and Software”which has been prepared by the Ministry of Education in the light of“Standard Based Program”firstly started to be taught in 2012-2013 academic year to secondary school 5th grades. In 2013-2014 academic year Information Technologies and Software course became mandatory for 5th and 6th grades and optional course for the 7th and 8th grades and also the syllabus thas has been prepared for the optional course hasn't been changed and continued to perform same as beforehand. The aim of this study is to assess the Information Technologies and Software Course's Syllabus according to the tutor's ideas. The datas of the research are gathered by applying the survey technique and negotiation form. To learn the tutor's ideas 37 articled survey has conducted to 118 teacher serving in Turkiye's Aegean Region, and negotiation form which has 5 questions conducted to 15 information Technologies teachers serving in Aydın, İzmir, Muğla and Denizli. When analyzing the datas the frequency and percentage of answers has been given in the tables. The number of students at the schools, the situation of the schools have a computer lab or not and the number of the computers in the classrooms have been analyzed statistically between each other to grasp if there is a meaningful difference or not. According to the results of the research the teachers generally gave negative feedbacks about the“Information Technologies and Software Course Curriculum”. The teachers think that the program isn't performable because many schools have very old information Technologies classrooms and worse many doesn't have a information Technologies classrooms. The teachers think that they need guide boks and the students need exercise books that haven't been prepared yet. The teachers also focused on the subject that all schools must have appropriate Information Technologies Classrooms and Information Technologies and Software Course itself as a mandatory lesson, its syllabus must have a clear content and the learning difference should be at the minimum level. KeyWords: The Information Technologiesand Software Course Teaching Programme, Curriculum, Programme Evaluation