Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi: Bir Delphi çalışması
Evaluation of the information technology and programming course curriculum by teachers' opinions: A Delphi study
  1. Tez No: 460507
  2. Yazar: NURCAN SAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri ve yazılım, öğretim programı değerlendirme, Delphi tekniği, Information technologies and software, curriculum evaluation, Delphi technique
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bilgi toplumuna geçiş sürecinde bilginin üretilmesi, paylaşılması, elde edilmesinde kullanılan yöntemler değişmektedir. Bu değişimle birlikte bilişim teknolojileri eğitim ortamlarında daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bilişim teknolojileri (BT) eğitiminin etkili olabilmesi için, dersin eğitim programının değişen bilim ve teknolojiye uyumlu bir şekilde yenilenmesi gerekmektedir. BT eğitim programının yenilenmesi ve geliştirilmesinde program değerlendirme çalışmaları büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle bu araştırmada Bilişim Teknolojileri ve Yazılım (BTY) dersi öğretim programının ortaokullarda görev yapan Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda daha kapsamlı araştırma olanağı sunan nitel araştırma tekniklerinden Delphi tekniği kullanılmıştır. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında BTY dersinin öğretim programı ile ilgili olarak 13 Bilişim Teknolojileri öğretmeninin görüşleri alınmıştır. Delphi tekniğinin amacı uzmanların araştırma konusuyla ilgili görüşlerinde uzlaşmaya varmalarını sağlamaktır. Üç oturumdan oluşan araştırmada bir uzlaşma ölçütü belirlenerek bu ölçütü sağlayamayan maddeler anketten çıkarılmıştır. Bu çalışmada uzlaşma yüzdesi (toplamda Katılıyorum-4 ve Kesinlikle Katılıyorum-5 maddelerinin oranı) %80, çeyreklik açıklığı değeri ve standart sapması 1 ve altı olan maddelerde uzlaşma sağlandığı kabul edilmiştir. Üçüncü Delphi oturumundan sonra belirlenen uzlaşma ölçütünü sağlayamayan maddeler elenerek görüş birliğine varılan maddeler belirlenmiş ve öğretmenler bilgilendirilerek araştırma tamamlanmıştır. Araştırma 7 tema ve 93 madde ile başlamıştır. Ayrıca süreçte yeni bir madde eklenmiş ve üzerinde uzlaşılmıştır. 12 madde üzerinde ise uzlaşma sağlanamadığından araştırmanın sonunda toplamda 82 madde üzerinde görüş birliğine varılmıştır. Bu çalışma ile BTY dersi öğretim programı değerlendirilerek programın mevcut durumunun ortaya konulması sağlanmaktadır. Bu sayede en son 2012 yılında güncellenen BTY dersi öğretim programının geliştirilmesine ve güncellenmesine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
On the verge of transition to information society, the methods used to produce, share, and acquire information are changing. In line with this changing, information technology has begun to be used more in educational settings. In order for information technology (IT) education to be effective, the curriculum needs to be renewed in accordance with the changing science and technology. The evaluation of curriculum is of great importance for the renewal and improvement of the IT curriculum. For this reason, it was aimed to evaluate the curriculum of the Information Technologies and Software (ITS) course in accordance with the opinions of the IT teachers working in secondary schools. In this respect, Delphi technique was used as the qualitative research technique that provides more comprehensive research opportunities. Regarding the curriculum of ITS course in the 2015-2016 academic year, opinions of 13 IT teachers were taken. Delphi technique aims to ensure that experts reach a consensus regarding their opinion on the research topic. A consensus criterion was determined in the three-session survey, and the items that did not meet this criterion were removed from the questionnaire. In this study, it was assumed that the consensus was achieved when the interquartile range value and standard deviation were below 1, and the consensus percentage exceeds 80% (the total rate of 4-Agree, and 5-Strongly agree options). After the third Delphi session, the items that did not meet the consensus criteria were eliminated, and the items that lead to consensus were determined, and the research was completed after informing the teachers. The research started with 7 themes and 93 items. In addition, a new item was added and agreed upon in the process. Since there was no consensus over 12 items, a total of 82 items were agreed upon at the end of the research. This study evaluates the ITS course curriculum and reveals the present status of the program. In this way, it is believed that this study will contribute to the preparation and updating of the ITS course, which has been updated most recently in 2012.