KKTC'de mesleki ve teknik liselerde yer alan bilişim teknolojileri öğretim programının öğrenci ve öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Examination of the information technologies teaching program in vocational and technical high schools in KKTC according to the views of students and teachers
  1. Tez No: 916311
  2. Yazar: OĞUZHAN BORA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT AKÇIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Mesleki ve Teknik Lise, Öğretim Programı, Bilgisayar, Information Technologies and Software, Vocational and Technical High School, Teaching Program, Computer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Teknoloji modern yaşamda merkezi bir rol oynamakta, insan hayatında geldiği nokta ise göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Bu düşünceden hareketle araştırmanın temel düşüncesi Bilişim Teknolojilerinin bilinçli kullanımı ve BT dersinin çocukların gelişimine katkıda bulunan önemli bir araç olarak ele alınması gerektiğidir. BT dersi, çocukların yaratıcılık, problem çözme ve psikomotor beceriler gibi alanlarda gelişimini destekleyerek, onları sadece tüketici değil, aynı zamanda üretici bireyler haline getirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda var olan eğitim programının gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi ve incelenmesi programın değerini arttıracağı aynı zamanda programın gelecekte geliştirilmesine veya yeni programların oluşturulmasına ışık tutacağı düşünülmektedir. Bu araştırma, KKTC'deki Mesleki ve Teknik Liselerde Bilişim Teknolojileri Öğretim Programının öğretmen ve öğrenci değerlendirmelerine göre incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmanın evreni, 2023-2024 eğitim öğretim yılında KKTC'de Meslek Liselerinde öğrenim gören 434 öğrenci ve 51 öğretmeni kapsamaktadır. Ancak, örneklem 2 Meslek Lisesinde, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi alanında öğrenim gören 240 öğrenci ve bu dersleri veren 24 öğretmenden oluşmaktadır. Nicel veri toplama aracı olarak Sarıkoz (2017) tarafından geliştirilen ve“BT Dersine Yönelik Öğrenci Görüşlerini Belirleme Formu”kullanılmış ve veriler“Statistical Package For The Social Science SPSS 25.0”paket programı ile analiz edilmiştir. Nitel veriler ise araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Toplanan bu veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. VI Bağımsız örneklem t testi kullanılarak yapılan analizde, bilgisayar kullanım süresinin öğrencilerin programlamaya karşı tutumları üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bağımsız örneklem t testi, erkek ve kız öğrencilerin ölçeğin geneline ilişkin farklarını ortaya koymak için kullanılmıştır. Analiz sonucunda, Kız (2,36, SS=0.30) ve Erkek (X=2,37 SS=0.24) grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. BT Dersi Öğretim Programının daha kapsayıcı ve çeşitli bölgesel ekonomik koşullara uyum sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Ders saatlerinin yetersizliği, eksik bilgisayar laboratuvarları ve altyapı sorunları eğitimin kalitesini olumsuz yönde etkilediği vurgulanması gereken önemli sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, technology plays a pivotal role, with its impact on human life being profoundly significant. This research posits that the use of Information Technologies and Software should be regarded as an essential instrument for the development of children. The course on Information Technologies and Software is designed to foster children's creativity, problem-solving abilities, and psychomotor skills, thereby nurturing them to become not just consumers but creators as well. The process of reviewing, evaluating, and investigating the existing educational program with these goals in mind is expected to increase the program's effectiveness and guide the development of future programs or the creation of new ones. The purpose of this study is to evaluate the Information Technologies and Software Teaching Program at Vocational and Technical High Schools in the Turkish Republic of Northern Cyprus through the perspectives of both teachers and students. The research covers 434 students and 51 teachers participating in Information Technologies and Software education during the 2023-2024 academic year at Vocational High Schools in the Turkish Republic of Northern Cyprus. Nevertheless, the sample includes 240 students and 24 teachers from 2 Vocational High Schools who are taking the Information Technologies and Software Course. The“Student Opinion Identification Form for the Information Technologies and Software Course,”developed by Sarıkoz (2017), was utilized to collect quantitative data, and the information was processed using the“Statistical Package For The Social Science SPSS 25.0”VIII software. Qualitative data were collected through a semi-structured interview form prepared by the researcher and analyzed using the content analysis method. The analysis conducted using the independent samples t-test has determined that the duration of computer usage does not significantly affect students' attitudes towards programming. Additionally, qualitative data were collected through a semi-structured interview form and evaluated using the content analysis method. The independent samples t-test was also utilized to reveal any differences between male and female students regarding the overall scale. The analysis results showed that there was no statistically significant difference between female (M=2.36, SD=0.30) and male (M=2.37, SD=0.24) groups. This emphasizes the need for the Information Technologies and Software Teaching Program to be restructured to be more inclusive and adaptable to various regional economic conditions. Key findings to highlight include the insufficiency of class hours, lack of computer laboratories, and infrastructure issues negatively impacting the quality of education.