Geleneksel giysiler esas alınarak yeni giysi tasarımlarının oluşturulması (Kocaeli örneği)
Creating new designs on the basis of traditional clothes (Example of Kocaeli̇)
  1. Tez No: 377648
  2. Yazar: ASUMAN YILMAZ FİLİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE HARMANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Giysi, Moda Tasarımı, Giysi Tasarım Süreci, Tasarım Modelleri, Koleksiyon Hazırlama, Traditional Wear, Fashion Designing, Cloth Design Process, Design Models, Preparing Collection
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kullanılan malzemeler, renkler, hedef kitle ve süsleme özellikleri açısından her geçen gün farklı bakış açıları kazandırılan moda tasarımı alanı büyük yenilikler göstermektedir. Gelişen teknolojiyle beraber materyallerin de zenginleşmesiyle farklı boyutlarda ele alınan moda, zaman zaman eskiye dönüş yaşamaktadır. Bir toplumun ayakta kalması ancak kültürünü yaşatmasıyla mümkün olur. Geleneksel giysiler de bu kültür unsurlarından biridir ve yaşatılması gerekmektedir. Bu araştırmada, geleneksel giysilerdeki yöresel öğelerden yola çıkılarak günün moda trendlerine uygun giysi tasarımlarının oluşturulması ve böylece önemli bir kültür unsuru olan geleneksel giysilerin izlerinin silinmemesi, ayrıca moda ve giyim sektöründe sürdürebilirliğin sağlanması amaçlanmıştır. Koleksiyon teması oluşturulurken betimsel yöntem kapsamında durum (örnek olay) çalışması; koleksiyon sürecinde ise eylem araştırması yöntemi uygulanan bu araştırmanın örneklemi kritik durum örnekleme tekniği kullanılarak seçilmiştir. Tasarım geliştirme süreçlerinin uygulanmasıyla oluşturulan bu çalışmada, çeşitli tasarım modelleri incelenmiş ve son olarak moda tasarımı alanı için yeni bir tasarım modeli önerisi getirilmiştir. Bu öneri doğrultusunda Kocaeli geleneksel giysileri ele alınarak bu giysilerin renk, süsleme, kalıp ve malzeme özellikleri incelenip yeni tasarımlar geliştirilmiştir. Ele alınan her üründen bir koleksiyon hazırlanmış; her koleksiyondan bir ürün üretilmiştir. Çalışma; geleneksel değerleri kaybetmemek, giderek farklı bakış açıları kazanan giysi tasarımlarında etnik kökenleri işleyerek farklı ve özgün giysi tasarımları oluşturmak, belli bir hedef kitleye sahip olarak sektörü ve pazarı ilgi çekici kılmak, bu alanda çalışma yapacak tasarımcılara örnek bir çalışma sunmak ve çeşitli tasarım alanlarıyla ortak beslenen bir çalışma oluşturmak adına önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The field of fashion designing which is given a different point of view every day from the point of the used materials, colors, target groups and the ornament characteristics shows great innovations. The fashion which is handled in different dimensions along with the developing technology and the enrichment of materials experiences flashbacks from time to time. A society may survive only through maintaining its culture. The traditional clothes are one of the cultural elements andthey should be kept alive. In this research, it was aimed to form the costume designing suitable to the current fashions trends through starting with the local elements in traditional clothes and thus, not to remove the traces of traditional clothing as an important culture element; moreover, provide maintainability in fashion and clothing sector. The sampling of this study was chosen using critical status sampling technique in this study which the case study (sample case) within the content of descriptive method is used while establishing the collection theme and the activity research is used while the collection process is applied. In this study which was established through the application of designing development processes, various designing models were analyzed and finally, a new designing model was suggested for the field of fashion designing. In accordance with this suggestion, traditional clothing of Kocaeli region was handled and new designs were developed through analyzing color, ornaments, patterns and materials of clothes. A collection was prepared using every product which was handled and a product was manufactured from every collection. The study is important for the sake of maintaining the traditional values, creating much more different costume designs using ethnic roots in their costume designs which gains different points of view, making the sector, presenting a sample study to the designers to study in this field and the market attractive through possessing a definite target group and establishing a common study group which is fed from different designing fields.