Türk resminde 'Nuri Abaç ve sosyal yaşam kurgusu'
Nuri Abaç in Turkish painting and social life editing
  1. Tez No: 551537
  2. Yazar: GÜLŞEN AKDOĞAN ÖZÜLKÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TERLAN MEHDİYEVA AZİZZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Resim Sanatı, Nuri Abaç, Minyatür, Geleneksel, Fantastik, Turkish Painting, Nuri Abaç, Miniature, Traditional, Fantastic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmada, Çağdaş Türk Resim Sanatı ressamlarından Nuri Abaç (1926-2008)'ın Türk Resim Sanatı'ndaki yeri, sanat anlayışı, kendine özgün üslubu incelenmiştir. Günümüz Türk resim sanatında birbirinden farklı sanat anlayışları farklı dünya görüşlerini yansıtmıştır. Sanatçıların her biri bu sanat anlayışlarını kendine özgü bir gerçeklikle dışavurumcu, soyut, yenilikçi, gerçekçi, düşsel gibi çeşitli şekillerde sanatlarına aktarmış, bazen de eleştirel yaklaşarak aslında sanatı da yorumlamışlardır. Türk sanatı Cumhuriyetten sonra, tarih olarak 1940'larda, sanatın farklı dallarıyla ve farklı aktarış biçimleriyle zengin ve dinamik bir sanat olmuştur. Nuri Abaç, yaşamı boyunca sanatı zamanının en değerli parçası olarak görmüştür. Sanat arayışı hiç bitmeyen sanatçının resimlerinde folklorik, yerel, geleneksel, fantastik, mizahi ve ulusal imgeler yer almıştır. Abaç, gerçek dünyanın gerçeküstücü bir üslupta yanılsamalarını yapmış, geleneksel ile çağdaş imgelerini öz ve biçim açısından geleneksel tarihimizle yorumlayarak sanatını ulusallık düzeyine ulaştırmıştır. Ayrıca masalsı ve düşsel anlatımıyla Nuri Abaç perspektif kaygısı gütmeden ince bir mimari ustalıkla minyatürlerde gördüğümüz şematik anlatım, minyatür etkisi ve Karagöz betimlemeleri, renkli dekoratif ögeleri resimlerinde çağdaş bir yorumla işlemiştir. Nuri Abaç'ın resimleri, 1970 öncesi ve sonrası olmak üzere iki farklı döneme ayrılmış olup, bu çalışmaları ile birlikte Nuri Abaç'ın yapmış olduğu kitap resimlemeleri ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Ayrıca bu araştırmada, Çağdaş Türk Resim Sanatı ressamlarından Nuri Abaç'ın hayatı, ödülleri, folklorik öğeler içeren resimlerinde işlediği konular, sanat anlayışı Türk resmi çerçevesinde incelenmiş olduğu için Türk sanatıyla giriş yapılmış ve ilgili konulara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the place of Nuri Abaç (1926-2008), who was one of the artists of Contemporary Turkish Painting, in Turkish Painting, his artistic and original style were examined. Different art understandings have reflected different world views in contemporary Turkish Painting. Each of the artists transferred their own artistic understandings to their works in various forms like expressionist, abstract, innovative, realistic and imaginative; and has in fact interpreted art itself by thinking in a critical manner. Turkish art After the Republic, history was a rich and dynamic art in the 1940s with different branches of art and different forms of transmission. Nuri Abaç considered art as the most valuable part of his time. There were folkloric, local, traditional, fantastic, humorous and national images in the pictures of Nuri Abaç whose quest for art never ended. Abaç made the illusions of the real world in a surreal manner, and interpreted the traditional and contemporary images in terms of essence and form with our traditional history; and brought his art to the level of nationality. In addition, with his fairytale-like and imaginary narration, Nuri Abaç worked with a modern architectural interpretation in his colorful decorative elements in his paintings and reflected the schematic narrations we see in miniatures with miniature effect and Karagöz depictions in a fine architectural mastership without having any concerns for perspective. The paintings of Nuri Abaç were divided into two different periods as before and after 1970, and the illustrations for books that were made by Nuri Abaç were examined in detail in this thesis. Also, the life, awards, the themes and the folkloric elements in his paintings, art concept of Nuri Abaç, who was a painter of the Contemporary Turkish Painting, were examined with an introduction to the Turkish Art, and relevant subjects were also dealt with in the framework of Turkish Painting in this study.