Algılanan örgütsel adaletin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi: Hemşirelere yönelik bir araştırma
Effect of perceptions of organizational justice on the organizational citizenship behaviour : A research on nurses
  1. Tez No: 377673
  2. Yazar: BEYZA BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT İRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İşletme, Nursing, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organization, Organizational justice, Organizational citizenship behavior
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın birincil amacı, Konya ilinde faaliyet gösteren bir hastanedeki 204 hemşire üzerinde örgütsel adaletin boyutları olan dağıtım adaleti, prosedür adaleti ve etkileşim adaleti ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkileri analiz etmektir. İkincil amaç ise, algılanan örgütsel adaletin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etki düzeyini belirlemek ve hemşirelerin demografik özellikleri yönünden oluşturulan gruplar arasında örgütsel vatandaşlık davranışı yönüyle anlamlı farklılıklar olup olmadığını ortaya koymaktır. Veri toplama yöntemi olarak demografik özellikler, örgütsel adalet ölçeği ve örgütsel vatandaşlık davranışı ölçeği olmak üzere üç bölümden oluşan anket uygulanmış olup toplanan veriler SPSS Software for Windows 15.0 kullanılarak Pearson Correlation, Chi square ve ANOVA analizleri ile çoklu karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, algılanan örgütsel adalet ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler : Örgüt, Örgütsel Adalet, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is primary to analyze the relationships between three dimensions of the organizational justice (distribution, procedure and interaction) and organizational citizenship behavior on 204 nurses who work in a hospital in Konya city center. Secondarily, it is to define the effect levels of the perceptions of organizational justice on the organizational citizenship behavior and to expose whether there are any significant differences on the organizational citizenship behaviors between groups which were divided into the demographic features of nurses. A questionnaire composed of the demographic variables, organizational justice scale and organizational citizenship behavior scale was used and collected data were analyzed by using SPSS software for Windows 15.0 Pearson Correlation, Chi square and ANOVAs were used for comparisons. Data obtained from study showed that there was a positive relation between the perception of organizational justice and the organizational citizenship behavior