Menteşe Sancağı'na bağlı Meğri (Fethiye) kazası ve köylerinin hurufat defterleri
The hurufat books of Meğri (Fethiye) town and its villages that are bound to Menteşe District
- Tez No: 377681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MUŞMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Megri, Fethiye, Hurufat Defteri, Köy, Cami, Mescid, Tekke-Zaviye, Medrese, Vakıf, Vakfiye, Megri, Fethiye, Hurufat Book, Village, Mosque, Prayer Room, Lodge-Hermitage, Medresa, Foundation, Endowment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi'nde bulunan Hurufat Defterleri kullanılarak hazırlanmıştır. Hurufat Defterlerinde kazalar alfabetik olarak sıralanmıştır. Defterlerdeki bilgiler ikişer üçer satırdan oluşmaktadır. Bu özet bilgilerden vakıf eserinin banisini, görevlendirilen şahsın ismini, göreve atanma tarihini, görevde kalma süresini, görevden hangi sebeple ayrıldığını, kendisinden sonra göreve kimin atandığını öğrenmekteyiz. Çalışma dönemimiz XVII. ve XIX. yüzyıllarını kapsamaktadır. XVII. ve XIX. yüzyıllara ait Hurufat Defterlerine göre, bu dönemlerde Meğri (Fethiye)'de 66 adet cami, 22 adet mescid, 1 adet tekke, 4 adet zaviye, 1 adet medrese ve 3 adet vakfiye bulunmaktadır. Çalışmamızda söz konusu bu kayıtlar değerlendirilecektir. Meğri'deki (Fethiye) cami, mescid, tekke ve zaviyelerin bulunduğu bazı yerleşimlerin isimleri günümüze kadar ulaşabilmiş, ancak bazı yerleşimlerin isimleri değişikliğe uğramıştır. Bazı köyler ise günümüze kadar varlığını koruyamamıştır. Bugün adı geçen yerleşimlerin bazıları da Fethiye'ye bağlı mahalle statüsündedir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared by using the Hurufat Books present in the Foundations General Directorship's Archive. The towns have been listed alphabetically in the Hurufat Typeface Book. The information inside the books are consisting of two and three lines. From those summary information we are learning the constructive of the foundation work, the name of the person that is assigned, the date of assign, the time of standing in the mission, the reason of leaving the mission, who has been assigned after him. Our working period comprises of XVII. and XIX. centuries. According to the Hurufat Books of XVII. and XIX. centuries, there were 66 mosques, 22 prayer rooms, 1 lodge, 4 hermitages, 1 medrasa and 3 endowments in Meğri (Fethiye). In our study those mentioned registrations will be evaluated. By observing those structures in Meğri (Fethiye) it has been aimed to give information on the social, religious and political structure of the worked region. The names of some of the settlements in Meğri (Fethiye) where mosques, prayer rooms, lodges and hermitages were present have been able to reach up to today, yet some others have changed their names. Some villages haven't reach up to today. Today, some of the sites mentioned, are within the status of quarter bound to Fethiye.