Küresel ve yerel kültür ilişkisi bağlamında televizyon dizileri
The context of global and local cultural relations in television series
  1. Tez No: 377685
  2. Yazar: YASEMİN ÖZKENT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE KAZAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yerelleşme, Küresel Kültür, Yerel Kültür, Televizyon Dizileri, Globalization, Localization, Global Culture, Local Culture, Television Series
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tezin amacı, küresel dolaşımdaki bir televizyon dizisinin Türkiye'de nasıl uyarlandığını incelemektir. Çalışmanın kuramsal çerçevesinde küreselleşme kavramı kültürel bağlamda ele alınarak, küreselleşme ve yerelleşme olgusu birlikte tartışılmış; televizyon dizileri birer temsil aracı olarak kabul edilerek, küreselleşme-yerelleşme tartışmalarıyla birlikte incelenmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın araştırma kısmında konuya örnek teşkil edebilecek Desperate Housewives ve Umutsuz Ev Kadınları uyarlaması karşılaştırılmıştır. Bu dizilerin seçilmesinin sebebi yayınlandığı dönemde Amerika'da ve Türkiye'de oldukça popüler olmasıdır. Küreselleşme, yerelleşme ve küresel-yerel kültür kavramları çerçevesinde birtakım kültürel kodlar oluşturulmuştur. Dizi metinleri karakterler, aile ilişkileri, ikili ilişkiler, mekân, cinsellik, cinsiyet, dil, din, yeme-içme alışkanlıkları başlıkları altında metin analizi yöntemiyle incelenmiştir. Küresel kültürün yerel kültüre eklemlendiğinde kültürel farklılıklardan dolayı farklılaştığı bulgulanmıştır. İki dizi arasındaki küresel ve yerel kültür göstergeleri dikkate değer niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, a television series on the global circulation in Turkey is to investigate how adaptation. The theoretical framework by considering the concept of globalization in the cultural context, are discussed together the phenomenon of globalization and localization; regarded as a representation by means of the television series was examined with debates on globalization-localization. In this context were compared subject in the research part of the study sample that may constitute an adaptation of Desperate Housewives and Umutsuz Ev Kadınları. The reason for choosing the this series is very popular in America and in Turkey period of published. Globalization, localization and global-local cultural concepts within the framework have been created certain cultural codes. Series of text characters, under the headings family relations, bilateral relations, space, sexuality, gender, language, religion, eating, drinking and apparel habits were examined by the method of textual analysis. Global culture is adapted to the local culture in which differentiated was detected. Global and local cultural indicators between the two sequences are worth considering.