Üniversite öğrencilerinin gözünde İstanbul Üniversitesi'nin imajı
The image of İstanbul University in the eyes of university students
- Tez No: 377686
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kimlik, İmaj, Kurumsal İmaj, Üniversite İmajı, Eğitim, Halkla İlişkiler
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Kurumsal kimlik ve imaj çalışmaları, kurumların hedef kitleler gözünde o kurumu farklılaştıran, kendini diğerlerinden ayıran, hedef kitleye ve kurumun rekabet ettiği çevresinde kendini konumlandırmanın ve hafızalarda yer edinmenin önemli unsurlarıdır. Bu açıdan rekabete dayalı çevrede, üniversitelerinde hedef kitleleri olan öğrencileri kendi kurumlarına çekmeleri için çalışmalar yapmaları kaçınılmazdır. Üniversitelerin gerekli altyapı olanakları sunmaları, sosyal açıdan hizmet tatmini, nitelikli akademik personele sahip olmaları ve eğitime uygun fiziki şartları sağlamaları eğitimin kurumlarının hedef kitleleri olan öğrenciler tarafından tercih edilme nedenleri olmaktadır. Çalışmanın amacı, ülkemizin en köklü ve en eski eğitim kurumu olan İstanbul Üniversitesi'nin, kendi öğrencileri ve İstanbul'daki diğer devlet üniversitelerinde (Boğaziçi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi) öğrenim gören öğrencilerin gözünde nasıl algılandığını analiz etmektir. Ayrıca İstanbul Üniversitesi'nin öğrenciler nazarında kurumsal imaj unsurları arasındaki önem düzeylerini belirlemek ve bu unsurların farklı üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere göre ayrım gösterip göstermediğini belirlemekte çalışmanın bir başka amacını oluşturmaktadır. Bu bağlamda İstanbul Üniversitesi öğrencilerine 300, diğer devlet üniversitesi öğrencilerine 50'şer anket yapılarak toplamda 600 kişi üzerine anket uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre; İstanbul Üniversitesi (İÜ) deyince ilk akla gelen üç kelimeliyi ''Tarihi Ana Kapı, Köklü Üniversite ve Beyazıt'' oluşturmaktadır. Bununla ilişkili olarak, Tarihi Ana Kapının özgün yapıda olup, İstanbul Üniversitesi'ni diğer üniversitelerden ayıran önemli bir faktör olarak görülmektedir. Öğrencilerin çoğu İÜ'nün logosunda barındırdığı renkler olan“Yeşil-Sarı”yı bilmekte olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin büyük bir kısmı İÜ'nün yaptığı haberler, faaliyetler hakkında bilgilerinin olmadığı görülmüştür. Ayrıca öğrenciler İÜ'nün yeterince tanınması için çoğunlukla halkla ilişkiler faaliyetlerine daha fazla yer verilmesi gerektiği önerisinde bulunmuştur. Öte yandan kurumsal imajı oluşturan unsurlardan davranış ile iletişim arasında anlamlı bir ilişki olduğu bir başka önemli sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Corporate identity and image works are important elements that set apart the corporates in the eyes of target audience, differentiate itself from others, help position itself and be remembered in the competitive environment and the target audience. In this respect, in the competitive environment, it is inevitable for universities to carry out activities to attract students that are in their target audience. When the universities provide necessary substructure services, satisfaction in social services, qualified academic staff and adequate physical conditions for education, students that are in their target audience are more likely to prrefer them. The aim of this study is to analyze Istanbul University, which is oldest and the most rooted educational institution of our country, from the viewpoint of its students and students of other state universities in Istanbul (Boğaziçi University, Galatasaray University, Istanbul Technical University, Marmara University, Mimar Sinan Fine Arts University, Yıldız Technical University). Moreover, understanding the importance level of corporate image elements of Istanbul University in the eyes of the students and determining whether these elements differ for students who study in different universities make up the other goal of this study. In this sense, Istanbul University, conducted a poll of 600 students in total, of which 300 students studied at Istanbul University and 50 students studied at each of the six other universities. According to the result of this survey, the three words that comes to mind when the students think about Istanbul University (IU) are“Historical Main Entrance Gate, Rooted Univesity, Beyazıt”. In relation to that, The Main Entrance Gate is an original construction and an important factor that makes Istanbul University different from other universities. It appears that most of the students are aware the colours“Green-Yellow”that the IU logo contains. It was seen that a large number of students are not informed of the news activities importance to public relation activities. On the other hand, the fact that there is a significant connection between bahaviour and connection, both of which are elements that make up corporate image, is another important result.