Marka bağlılığı oluşumunda örgüt kimliğinin önemi: Posta ve hızlı kargo taşımacılığı sektörü üzerinde bir çalışma
The importance of organizational identity on brand loyalty:A study on post and fast cargo carriage industry
- Tez No: 377693
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Bağlılığı, Örgüt Kimliği, Brand, Brand Loyalty, Organizational Identity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı örgütsel kimliğin marka bağlılığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmanın evrenini bir kargo firması aracılığıyla kargo gönderen müşteriler oluşturmaktadır. Ancak bu çalışma Kocaeli ili Gebze ilçesindeki müşterileri ile sınırlandırılmıştır. Örneklem olarak toplam 200 kişi belirlenmiştir. Belirlenen katılımcılar Gebze ilçesi sınırları içerisindeki kargo firmasından çıkan müşteriler arasından rastgele seçilmişlerdir. Katılımcı sayısı 200 olmasına rağmen, 30 anket eksik doldurulmuş olmalarından dolayı analize dahil edilmemişlerdir, sonuç olarak 170 anket üzerinden analiz yapılmıştır. Çalışmanın analiz bölümünde ilk olarak ankette yer alan demografik soruların ve ölçeklerin betimsel analizleri yapılarak, çalışmaya katılanların demografik karakteristikleri ve hem marka bağlılığı ölçeğine, hem de örgütsel kimlik ölçeğine verdikleri cevaplar betimlenmiştir. Bunu takiben örgütsel kimlik boyutları ile marka bağlılığı arasındaki ilişki, ortalamaları hesaplanarak önce korelasyon analizi ile belirlenmiş sonrasında da çalışmanın hipotezleri regresyon analizi yardımıyla test edilmişlerdir. Çıkan sonuçlara göre, örgütsel kimliğin kargo firması kapsamında oluşan marka bağlılığı üzerinde çok önemli bir etkisinin olduğu ve bu anlamda diğer firmalar için örgütsel kimliğin oluşturulup sürekli olarak geliştirilmesi gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of the organizational identity on brand loyalty. The population of the research covered all of the post office customers. But, for this research, the population was limited to the post office customers in Gebze district of Kocaeli province. 200 people were selected for the sample. The participants were selected randomly among the customers who went out from the post offices' buildings in Gebze. Although the number of participants was 200, only 170 questionnaires could be analyzed due to the absent data in the remaining 30 questionnaires. In the analysis phase of the study, descriptive analysis of the demographic questions and scales were performed initially in order to describe the demographic characteristics of the participants, together with their answers to both the brand loyalty scale and the organizational identity scale. Following the first step, the relation between organizational identity dimension and brand loyalty was identified by calculating the means. Finally, the hypotheses of the study were tested by regression analysis. According to the results, it can be stated that organizational identity has a very important effect on the brand loyalty to post offices. Therefore, it was suggested that other firms should create their own organizational identities and develop it continuously to achieve brand loyalty among their customers.