Osmanlı toplumunda kadın (Konya örneği 1670-1680)
Woman in Ottoman society (Example of Konya 1670-1680)
- Tez No: 377694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Konya, Kadın, Şer'iye Sicilleri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Osmanlı kadını hakkında yapılan çalışmaların birçoğunda özellikle Oryantalist yazarların eserlerinde Osmanlı kadını evine kapatılmış, birçok haktan mahrum olan ve sosyal hayatta pasif bireyler olarak nitelendirilmiştir. Araştırmamızın konusu özelde Konya örneğinden yola çıkarak genel olarak Osmanlı toplumunda kadının konumunu anlamaya çalışmaktır. Yapılan bu çalışmayla 1670-1680 yılları arasındaki Konya şer'iye sicilleri incelenerek elde edilen bulgular doğrultusunda Osmanlı kadınının konumu ve sahip olduğu ekonomik, sosyal ve hukuki haklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada birincil kaynak olarak yer alan Konya şer'iye sicilleri dışında konu hakkında yazılan kitap, makale ve tezlerden de yararlanılmıştır. Çalışmanın neticesinde Osmanlı kadınının Oryantalist söylemlerin aksine toplumda ekonomik, sosyal ve hukuki alanda aktif bir rol oynadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In many works about the Ottoman woman especially in Orientalist authors' studies, Ottoman woman was decribed as imprisoned in her house, having any rights and passive individual in the social life. Our study's subject is in a micro level from the example of Konya, in general is trying to understand position of women in the Ottoman society. With this study, in the light of the Konya court records which belong to between 1670-1680 years, we tried to understand position of Ottoman women and their economic, social and legal rights. In the study, we used court records of Konya and books, articles and thesis that were written about our subject. In the result of this work contrary to Orientalists' views, we looked that Ottoman woman played an active role in economic, social and legal areas of the community.