Görsel kimlik tasarımında logo ve amblem kullanımının sektörlere göre renk algısı
Color percepti̇on accordi̇ng to sectors i̇n relati̇on wi̇th the usage of logos and emblems i̇n vi̇sual identi̇ty desi̇gn
- Tez No: 377710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Fine Arts, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Görsel kimlik, logo, amblem, renk, sektör, Visual identity, logo, emblem, colour, sector
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzde çağrışımsal değerlerin akılda kalıcılığı sağladığı bilindiğinden tüketim ikonuna dönüşmek isteyen kuruluşların görsel kimlik tasarımlarına büyük önem vermeleri gerekmektedir. Ticaretin gelişmesi ile var olan ve günümüzde gittikçe artan bu serbest rekabet koşullarında firmalar için rakiplerinden farklı olduğunu vurgulamanın ve tüketicinin dikkatini çekmenin en etkileyici yolu görsel kimlik unsurlarından olan logo ve amblemdir. Bundan dolayı firmalar logo ve amblemlerini oluştururken tüketici üzerinde olumlu bir imaj yaratmak için tasarımlarının nitelikli, tanınabilir ve doğru hazırlanmış olmasına dikkat ederler. Çünkü tanınabilirlik genelde tüketim kavramını çağrıştırırken; özelde kuruluşu çağrıştırmaktadır. Yani markanın tanınması ve kalıcı olması açısından logo ve amblemler çok önemlidir. Her sektördeki marka kendini tanımlayan bu logo ve amblemlere çok önem vermektedir. Ancak günümüzde logo ve amblem kadar önem verdikleri bir diğer unsur ise renklerdir. Çünkü renkler artık sadece beğeni için tercih edilmekten ziyade insanların psikolojik durumunu da etkilediği bilinmektedir. Logo ve amblemlerde kullanılan renkler vereceği mesaj ile tüketiciyi etkilerken aynı zamanda logonun akılda kalıcılığını da sağlar. Bunun farkında olan firmalar ise logo ve amblemlerinde kullandıkları renge ayrı bir önem vermeye başlamıştır. Bu çalışmada; logo, amblem ve renk kavramları açıklanması ve sektörler tarafından logo ve amblemlerinde kullandıkları renklerin ayrı ayrı tespit edilmesi amaçlanmıştır. Sektörler tarafından logo ve amblemlerinde tercih ettikleri renkler yorumlanarak, gelecekte firmaların logo ve amblemlerinde tercih edeceği renk konusunda fikir vermesi amaçlanmıştır. Çalışmayı yaparken firmalar sektörlerine göre gruplandırılmış, daha sonra logo ve amblemlerinde kullandıkları renge göre ayırarak incelenmiştir. Çalışma neticesinde ise aynı sektörde bulunan firmaların genellikle aynı rengi tercih ettikleri görülmüştür. Gıda ve içecek sektöründe genel olarak sıcak renkler olan sarı, kırmızı ve turuncu renklerin; bankacılık ve sigortacılık sektöründe genellikle mavi, yeşil ve kırmızının; teknoloji sektöründe genellikle mavi, siyah ve kırmızı renklerin; otomobil sektöründe gri ve mavinin; alışveriş, medya ve gsm sektöründe ise kırmızı ve mavi renklerin logo ve amblemlerde tercih edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In today's World, as it is known that associative values provide easy memorization, companies who want to become a consumption icon, must give high importance to visual identity design. For companies which are there because of the improvements on the trade and are on the rapidly raising free rivalry circumstances, the most impressive way of underlining that they are different and getting the attention of the consumers is using logos and emblems as they are two of the elements of visual identity. Because of this fact, companies pay attention to making qualified, recogniza blend properly made designs to create a positive image on the consumers when designing logos and emblems. As the term 'recognizability' generally is associated to the 'consuming' term; but on special situations it is associated to the company. So logos and emblems are very important in terms of recognition of the brand and essentialness of the brand. Brands in each sector give much importance to these logos and emblems that describe itself. But, nowadays the factors to which they pay attention as logos and emblems are the colors. Because colors are not only been for admiration. It is known that they affect people's psychological state. The colors are used in logos and emblems affect the costumer with their message which they will give. In the mean time, they also provide persistance of logos in mind. The firms which are aware of this have started to give much importance to the colors that they use in their logos and emblems. In this study, it is aimed to explain logo, emblem and colour concepts and to fast end own the colours which are used by sectors on their logo and emblem. It is aimed that proffer suggestion about color which firms will prefer their logo and emblem in the future by annotated colours which favour their logo and emblems by sectors. Firms are grouped accourding to their sectors while they are doing this employement. Subsequently they are examined to seperately accourding to the colour which they are using their logo and emblem. Working as a result of the companies in the same industry often been seen as their preferred same color. Warm colours such as yellow, redand orange are generally preferred in the food and beverages sector. The technology, banking and insurance sectors usually prefer blue, gren and red colours. Grey and blue colours are seen in the logos of automobile industry, where as the shopping, media and gsm industries seem to preferred and blue colours in their logos and emblems.