Sosyo-ekonomik politikalar çerçevesinde 'Üç çocuk' söylemi ve çalışan kadınların algısı
Three Children' expression within socio-economical policies and perception of working women
- Tez No: 377711
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Nüfus, Nüfus Artış Hızı, Yaşlanma Sorunu, Üç Çocuk, Çalışan Kadın, Bedenim Benimdir, Doğum İzni, Kreş, Population, Population Growth, Aging Issues, Three Children, Working Women, My Body is Mine, Maternity, Nursery
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışması, Başbakan'ın 2008'de V. Aile Şurasında dile getirdiği“Üç Çocuk”söyleminden yola çıkarak çalışan kadının bu konuda ne düşündüğünü kısmi olarak ortaya koymaya çalışan bir araştırmadır. Çalışmada öncelikle nüfus ve nüfus artış hızına dair açıklamalar yapılmıştır.“Üç Çocuk”söyleminin sosyo-ekonomik gerekçeleri ifade edilmiştir. Çalışan kadının iş yaşamındaki zorluklarına da vurgu yapılmıştır. Son olarak çalışan kadınlar ile“Üç Çocuk”söylemi hakkında ne düşündükleri konuşulmuştur. Yapılan görüşmelerin elbette ki bütün çalışan kadınların fikirlerini kapsadığı söylenemez.“Üç Çocuk”söylemi konuşulurken elbette ki erkeklerin de görüş bildirmesi gerekmektedir. Yalnız bu çalışma kapsamında çalışan kadın merkeze alındığı için erkeklerle görüşme yapılmamıştır. Çalışma, en az üç çocuk doğurmaya teşvik için yapılan iyileştirmelerin yeterli olmadığını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis, is a study trying to present the ideas of working women based on the“Three Children”rhetoric which Minister voiced in 2008 in V. Family Council. First of all in this study population, explanations are made about population and population growth rate. Socio-economic reasons of“Three Children”expression are stated. Difficulties in working life of women is also emphasized. Finally, working women are interviewed about what they think about“Three Children”, Certainly the negotiations can not be said to include the ideas of all working women. When the“Three Children”expression is debated, is required men to present their opinions. However, within this study, as working women is focwed on, men are not interviewed. Study, highlights that the improvements to encourage giving birth to at least three children are not enough.