19. yy ortalarında Çamardı nüfusu (1845 tarihli,3573-74 numaralı Çamardı Nüfus Defteri)
In the middle of 19th century the population of Çamardi (1845 dated,3573-74 number of Çamardi Population Defters)
  1. Tez No: 377740
  2. Yazar: AYSEL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN TUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus sayımı, Çamardı Kazası, 19. Yüzyıl, Müslim-Gayrimüslim, Census, Population, Çamardı District, 19 thcentury. Muslim-Nonmuslim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
19. yüzyıl Osmanlı Devleti için hemen hemen her alanda yeniliklerin yapıldığı bir yüzyıl olmuştur. Bu doğrultuda 1826 yılında Yeniçeri Ocağının kaldırılması ve ocakta kayıtlı olan askerlerin dağıtılmasıyla yeni bir ordu kurulmuştur. Yeni kurulan ordunun hem askerî hem de ekonomik olarak finanse edilmesi, ihtiyaçlarının giderilmesi için 1831 yılında ülke genelinde nüfus sayımı yapılmıştır. Osmanlıda birey sayımına yönelik olarak yapılan ilk sayım olduğu için modern manada ilk olma özelliği taşımaktadır. Bu sayımdan 13 yıl sonra yapılan ilk sayımın eksik yönlerini tamamlamak ve asker vergi miktarını öğrenmek için 1844 yılında ikinci bir sayım yapılmıştır. Bu çalışmada 1845 yılı, Çamardı kazasına ait olan ve Başbakanlık Osmanlı Arşiv'inde bulunan Nfs.d 3573 ve Nfs.d 3574 koduyla kayıtlı defterlerin nüfus yapısı incelenmiştir. defterdeki Müslim ve gayrimüslim nüfusa ait bilgiler günümüz Türkçesine çevrilmiş ve elde edilen verilerin daha iyi yorumlanması için tablo ve grafiklerle bölgenin nüfus miktarı, idarî yapısı ekonomik ve sosyal yapısı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
19.th century is a century when the Ottoman Empire have almost carried out every kind of reforms in it's all departments. As a result of these reforms, in 1826 the Yeniçeri Ocağı was dismentled and the soldiers employed in this Ocak were distributed. Some of them have been inserted into the new army just established. In order to support this new army by men and finance it finacially, it was found necessary to make a censusall over the empire to find out the men resources of the empire in 1831. This population census was a first of its kind carried out in the Ottoman Empire since its establishment in 1300. About 13 years after the first census in 1831, the second census was made in 1844, aiming to find out the exact number of population and also economic resources of theempire. In this dissertation the defters of 3573 and 3574 concerning the population of the district of Çamardı located in the Prime-minister Archive in Istanbul have bene valuated. First of all then amescited in these defters as both Muslims and Non-Muslim have been transliterated in to modern Turkish alphabet and the available data have been explained by charters and grafics in order to be beter understood by the readers. Inconclusion the men population of Çamardı were divided into Muslims and non-Muslims. Muslims were evaluated from the military point of view and the non-Muslims from the fiscal point of view. This study also discusses the adminitrative history of the district in question in addition to the men population.