Kişilerarası iletişim sürecinde İzafiyet Teorisi'nin rolü
Role of the Theory of Relativitiy on the inperception communication process
  1. Tez No: 377744
  2. Yazar: YUSUF KARADERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZODAŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Görecelik, İzafiyet, Kişilerarası İletişim, Soma, Relativity, Interpersonal Communication, Soma
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada Kişilerarası İletişim Süreci içinde İzafiyet Teorisi'nin rolü incelenerek, İzafiyet Teorisi'nin iletişim süreci üzerinde; algılama, yorumlama ve anlamlandırma süreçlerinde ne tür farklılıklara neden olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde, iletişim kavramı ve özellikleri, iletişim sürecinin yapısı ve türleri ve kişilerarası iletişim süreci incelenmiştir. İkinci bölümde, İzafiyet Teorisi tanıtılmıştır. Zaman ve hareket kavramlarının birbirleriyle olan ilişkisini, mutlak bir zaman kavramının olmayışını ve hareketin herkes için göreceli olduğunu gösteren Özel İzafiyet Teorisi ile kütle, enerji, ışık ve hareket arasındaki ilişkiyi ve mutlak bir uzay zamanın olmayışını açıklayan Genel İzafiyet Teorisi açıklanmıştır. Kişilerarası İletişim Süreci ile İzafiyet Teorisi arasındaki ilişki açıklanmaya, bireyler ve toplumlar arasındaki inanç, değer, kültür, ahlak gibi farklılıklar örnekler ile belirtilmeye çalışılmıştır. Son bölümde Türkiye'de 2014 yılında meydana gelen Soma kömür madeni faciasının 5 farklı ulusal gazetedeki yorumlanış biçimleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to be explained what kind of differences caused by Theory of Relativity on the communication process within imperception, interpretation and signification by analyzing the role of Theory of Relativity by the interpersonal communication proces. In the first part, the concept of communicaiton and its characteristics, the structure of communication process and its types, and interpersonal communication process were examined. In the second part, Theory of Relativity was introduced. Special Theory of Relativity which explains the relationship of time and movement with each other, and indicates the absence of an infinite time concept and that the movement is relative for everyone else, and General Theory of Relativity explains the relationship between mass, energy and movement are scrutinized, and the relationship between light and mass and the absence of an infinitive space time are tried to be analyzed through examples. The differences such as blief, value, culture and moral between individuals and societies are tried to be remarked through examples by approching the effect of Theory of Relativity by interpersonal communication process. In the last part, the manners of interpretation of five different national newspaper about Soma coal mine disaster occured in Turkey in 2014 are analyzed.