Kaşmir örme kumaşların ısıl konfor özellikleri
Thermal comfort properties of cashmere knitted fabrics
- Tez No: 377754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Isıl Konfor, Kaşmir, Örme Kumaş, Thermal Comfort, Cashmere, Knitted Fabric
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmanın amacı; kaşmir örme kumaşlarda örgü tipi, örgü sıklığı ve katlı iplik kullanımı özelliklerinin ısıl konfor özellikleri üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Araştırma, deneme modelli bir araştırmadır. Örgü tipinin etkisini belirlemek amacıyla düz örgü, ribana örgü ve pirinç örgü tipinde, örgü sıklığının etkisini belirlemek amacıyla seyrek, orta ve sıkı örgü sıklığında ve katlı iplik kullanımının etkisini belirlemek amacıyla tek katlı, iki katlı ve üç katlı ipliklerin kullanıldığı toplam dokuz çeşit numune kumaş hazırlanmıştır. Numune kumaşların ısı geçiş özellikleri Alambeta cihazıyla, bağıl su buharı geçirgenlik özellikleri Permetest cihazıyla, hava geçirgenlik özellikleri Textest 3300 cihazıyla ve nem iletim özellikleri de MMT cihazıyla ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarının istatistiksel analizinde SPSS programı kullanılarak, parametrik olmayan testlerden Kruskal- Wallis H testi ve Mann- Whitney U testi kullanılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarında; örgü tipi, örgü sıklığı ve katlı iplik kullanımı özelliklerinin ısıl konfor özelliklerini etkilediği ortaya çıkmıştır. Süprem örgü tipindeki kumaşın en düşük ısıl direnç değerine ve en yüksek bağıl su buharı geçirgenlik değerine sahip olduğu, seyrek örgü sıklığındaki kumaşın en yüksek hava geçirgenlik değerine sahip olduğu, tek katlı ipliğin kullanıldığı kumaşın en düşük ısıl iletkenlik, ısıl direnç değerlerine ve en yüksek bağıl su buharı geçirgenliği ve hava geçirgenliği değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca nem iletim özellikleri sonuçlarında gözlenen yüksek varyasyon nedeniyle nem iletim özellikleri değerlendirilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate thermal comfort properties of cashmere knitted fabrics which were produced with different knit type, knit tension and using of plied yarn. This research is based on experiment model. Nine sample fabrics were prepared to determine the effect of knit type, knit tension and using of plied yarn on thermal comfort properties of cashmere knitted fabrics. The thermal properties, relative water vapour permeability, air permeability and moisture management properties of samples were measured using Alambeta, Permetest, Textest Fx 3300 and MMT, respectively. The results of the research were evaluated statistically using SPSS programme with Kruskal- Wallis H and Mann- Whitney U tests. The results of this research obtain that properties of knit types, knit tension and plied yarn effect thermal comfort properties. Plain fabric has low thermal insulation and high relative water vapour permability. Loose fabric has high air permeability. Fabric in which 26/1 yarn is used has low thermal conductivity, thermal insulation and high relative water vapour permeability and air permeability. Also, moisture management properties weren't evaluated because of high variation of test results.