Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün üretim yapısı ve karşılaştırmalı rekabet gücü
Structure of production of the agricultural sector and comparative competitiveness in turkey
- Tez No: 377774
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÇOBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Agricultural Sector, Comparative Competitiveness, Panel Cointegration Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
1980'li yıllardan itibaren etkileri her geçen gün daha fazla hissedilen küreselleşeme süreci ile birlikte mal, hizmet ve sermaye ticaretindeki serbestleşme ulusal ve uluslararası düzeyde giderek artan bir rekabet olgusunu da beraberinde getirmiştir. Ülke ekonomilerinin sürdürülebilir kalkınma ve yüksek rekabet gücüne sahip ekonomi hedeflerine ulaşılabilmesi, ancak bütün sektörlerin maksimum düzeyde değerlendirebilmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu doğrultuda gelişmiş ekonomilerde sektörler arasında sıkı bir ilişkinin sağlandığı, hatta sektörel faaliyetlerin iç içe girdiği bir üretim sürecinin oluşturulması gerekmektedir. Bu noktada, ekonomik sektörler arasında tarım sektörü bir kilit role sahip sektörlerden birini oluşturmaktadır. Bu çalışmada tarım sektörü hububat-baklagil ve meyve-sebze alt sektörlerinin dikkate alındığı iki analiz yer almaktadır. İlk analizde tarım sektörünün Avrupa Birliği (AB) pazarında rekabet düzeyinin ortaya konulması için Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) endeksi hesaplanmıştır. İkinci analizde ise seçilmiş makro ekonomik değişkenler (faiz, döviz kuru, enflasyon ve para arzı) ile tarım sektörü arasındaki ilişki panel eş bütünleşme analizi yöntemi ile ele alınmıştır. Çalışmada yer alan rekabet gücü analiz sonuçlarına göre AB pazarında özellikle mevye sektöründe Türkiye'nin yüksek rekabet gücüne sahip olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte çalışmada yer alan panel eşbütünleşme analiz sonuçlarına göre de her üç alt sektör için hem para arzı ile tarımsal üretim arasında, hem de döviz kuru ve enflasyon ile tarımsal fiyatlar arasında pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı belirlenmiştir. Bir başka makro ekonomik değişken olan faiz ile tarımsal üretim arasındaki panel eşbütünleşme analiz sönuçlarına göre ise meyve-sebze alt sektörlerinde beklenildiği gibi negatif yönlü bir ilişkinin var olduğu belirlenirken, hububat-baklagil alt sektörü için pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Analiz sonuçlarından yola çıkarak günümüzde sektöre yönelik politikaların oluşturulmasında sektörün sadece mikro ölçekte değerlendirilmesinin yetersiz kaldığı makro çerçevede ele alınması ve değerlendirilmesinin gerektiği açık bir şekilde görülmektedir. Anahtar Kelime: Tarım Sektörü, Karşılaştırmalı Rekabet Gücü, Panel Eşbütünleşme Analizi
Özet (Çeviri)
Beginning from 1980s, together with globalization process, whose influences are felt more every passing day, liberalization in the trade of goods, services, and capital brought together the phenomenon of competition gradually increasing at the national and international level. That the country economies can reach the economic targets having the sustainable development and competitive power can only be possible with utilizing all sectors at maximum level. In this direction, in the developed economies, it is necessary to form a production process, in which a strict relationship is provided in the developed economies between the sectors and, furthermore, the sectorial activities intertwined. At this point, agricultural sector constitutes one of the sectors having a key role among the economic sectors. In this study, two analyses, in which the cereal and legume sub-ssctors of agricultural sector are taken into consideration, take place. In the first analyis, for introducing the competitive level of agricultural sector in European Union (EU)market, Revealed Comparative Advantages Index (RCAI) was calculated. In the second analysiis, the relationship between the selected macroeconomic variables (interest, exchange rate, inflation, and monetary supply) and agricultural sector were handled with the method of panel co-integration analysis. According to the results of competitive analysis taking place in the study, in EU market, especially in fruit sector, it was determined that Turkey had a high competitive power. However, according to the results of panel-co-integration analysis taking place in the study, for every three of sub-sector analysis, both between monetary supply and agricultural production and between exchange rate and inflation and agricultural prices, it was determined that there was a positive directional relationship. According to the results of panel – co-integration analysis between interest that is another macroeconomic variable and agricultural production, as expected in the sub -sector of fruit –vegetable, it was concluded that while it is identified that there is a negative directional relationship, for the sub-sector of cereal –legume, there was a positive directional relationship. Setting out from the results of nalysis, today, in forming the policies toward the sector, it is clearly seen that assessing the sector in only micro scale remains insufficient and that it should be considered and assessed in macro framework.