Use of trans-contextual model based intervention in developing leisure-time physical activity behavior
Serbest zaman fiziksel aktivite davranışı gelişiminde bağlamlar arası modele dayalı eğitimin kullanımı
  1. Tez No: 377808
  2. Yazar: MİNE MÜFTÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. LEVENT İNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlamlar arası modele dayalı eğitim, serbest zaman fiziksel aktivite, üniversite öğrencileri, Trans-contextual model based intervention, leisure-time physical activity, university students
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmanın amacı Bağlamlar Arası Modele (BAM) dayalı eğitimin üniversite öğrencilerinin algılanan özerklik desteği, otonom motivasyon, serbest zaman fiziksel aktivite (SZFA) davranışı belirleyicileri, egzersiz ortamındaki temel psikolojik ihtiyaçlar doyumu ve fiziksel aktivite (FA) davranışı üzerine etkisini incelemektir. Buna ek olarak, katılımcıların BAM-dayalı eğitim deneyimleri de incelenmiştir. Bu çalışmada deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Yetmiş üniversite öğrencisi çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar deney ve kontrol grubuna rastgele yöntemle atanmıştır. Deney grubu 12 hafta boyunca BAM-dayalı eğitimi takip etmiştir. Nicel veri için bir takım anket uygulanmıştır. Nitel veri ise bireysel görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Nicel veri eşleştirilmiş örneklem t-testi, çok tekrarlı varyans analizi, karışık desen çok değişkenli varyans analizi, ve ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Bireysel görüşmeler ise sistematik nitel veri analizi ile incelenmiştir. Elde edilen bulgular BAM-dayalı eğitimin hem eğitmen hem de arkadaşlardan kaynaklanan algılanan özerklik desteğinin, hem beden eğitimi ortamı hem de SZFA ortamı otonom motivasyonunun, SZFA davranışına yönelik daha olumlu niyet, tutum ve algılanan davranışsal kontrolünün, ve psikolojik ihtiyaç doyumunun artmasına anlamlı derecede etkili olduğunu göstermiştir. BAM-dayalı eğitim FA davranışının olumlu yönde gelişmesine de etkili olmuştur. Nitel veri analizi bulguları BAM-dayalı eğitimin temel olguları katılımcıların FA katılım ihtiyacı, bilgi gereksinimi, öğrenme ortamının tanımlanması ve fiziksel aktiviteye katılmaya yönelik nasıl özerkleşme sağlandığı olarak tanımlamıştır. Bu bulgular BAM-dayalı eğitimin SZFA davranışının oluşturulmasında etkili olduğunu göstermektedir. BAM-dayalı eğitimin beden eğitimi öğretmenleri ve serbest zaman egzersiz danışmanları tarafından kullanımı ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effect of Trans-Contextual Model (TCM) based intervention on university students' perceived autonomy support, autonomous motivation, situational determinants of leisure-time physical activity (LTPA) behavior, need satisfaction in exercise setting and physical activity (PA) behaviors. In addition, participants' experience in TCM-based intervention was examined. An experimental research design was used. Seventy university students voluntarily participated in this study. They were randomly allocated to experimental and control groups. Experimental group followed TCM-based intervention for 12 weeks. A series of questionnaires were applied for collecting quantitative data. Individual interviews were conducted for collecting qualitative data. The quantitative data were analyzed with using paired samples t-test, repeated measures analysis of variance (ANOVA), mixed design multivariate analysis of variance (MANOVA), and chi-square analyses. The individual interviews were examined by systematic qualitative data analysis. Results showed a significant effect of intervention on perceived autonomy support both from instructor and peers; on autonomous motivation in physical education setting and in LTPA setting; on more positive intention, attitudes and perceived behavioral control over LTPA behavior; and on more fulfillment of basic psychological needs. The intervention was also effective in improving PA behavior. The systematic qualitative analyses described the central phenomenon of TCM-based intervention as reflected in participants' need for PA participation, need for knowledge, and description of learning climate and how to become autonomous toward PA. These results indicated the effectiveness of TCM-based intervention on developing LTPA behavior. Further recommendations were discussed in terms of use of TCM-based intervention for physical education teachers, for leisure-time exercise instructors, and for future studies.