Development of pre-service science teachers' nature of science views and nature of science instructional planning within a contextualized expilicit reflective approach
Farklı öğrenme ortamlarıyla ilişkilendirilmiş doğrudan yansıtıcı yaklaşımın fen bilgisi oğretmen adaylarının bilimin doğası görüşleri ve bilimin doğası öğretim becerilerine etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 377815
  2. Yazar: KADER BİLİCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimin doğası, Bilimin doğası öğretimi becerileri, İlişkilendirilmiş doğrudan-yansıtıcı yaklaşım, Öğretmen eğitimi, Nature of Science, Science Teacher Education, Nature of Science Teaching, Contextualized explicit reflective approach
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimin doğası görüşlerini ve bilimin doğasını öğretime yönelik becerilerinin farklı öğrenme ortamlarıyla ilişkilendirilmiş öğretim yöntemleri dersinde geliştirilmesi ve ne tür faktörlerin bu gelişimine katıkı yapıldığının araştırılmasıdır. Bu çalışma özel öğretim yöntemleri dersinde gerçekleştirilmiştir. Toplam yedi fen bilgisi öğretmen adayı bu çalışmaya katılmıştır. Katılımcıalrın bilimin doğasına görüşlerindeki gelişimi incelemek için açık uçlu bilimin doğası görüşler anketi uygulanmıştır. Katılımcıların bilimin doğasını öğretme becerilerindeki gelişimi incelemek için ders planları ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler ve yansıtıcı raporlardan faydalanılmıştır. Yine, katılımcıların bilimin doğası öğretimi becerilerine katkı yapan faktörleri araştırmak için yarı-yapılandırılmış görüşmelerden faydalanılmıştır. Analizler sonuçları, katılımcıların bilimin doğası ile ilgili görüşlerinde önemli ilerlemeler göstermiştir. Yapılan uygulama sonucunda katılımcıların hepsi görülerini, yeterli veya bilgili görüş kategorisine geliştirmiş, hiçbir katılımcının herhangi bir bilimin doğası boyutunda yetersiz görüşe sahip olmadığı gözlenmiştir. Genel olarak katılımcıların hepsi bilim doğası entegre edilmiş ders planlarında gelişim göstermiş ve bilimin doğasını açık ve yansıtıcı bir biçimde planlayabilmiştir. Başlangıçtaki ders planlarında, katılımcılar bilimin doğası ile ilgili kazanım yazmakta ve bu kazanımları etkinlikler aracılığıyla yansıtmakta zorluk çekmişlerdir. Fakat son ders planları göstermiştir ki uygulama süresince katılımcılara verilen geri-dönüt, bilim tarihinden sağlanan örnekler, ders planlarının mikro öğretim yoluyla sunulması, katılımcıların gelişimine önemli katkılar yapmıştır. Buna göre katılımcılar uygulama sonrasında birçok boyut için açık ve yansıtıcı olarak planlama yapabilmişlerdir. Sonuç olarak, bu uygulamada kullanılan farklı öğrenme ortamlarıyla ilişkilendirilmiş açık yansıtıcı bilimin doğası yaklaşımının, geri-dönüt, yansıtıcı etkinlikler, mikro-öğretim, ders planı hazırlama gibi etkinliklerle zenginleştirilmesiyle etkinliği artmış ve katılımcıların bilimin doğası görüşlerinin gelişimi ve bilimin doğası ile ilgili ders planlama becerilerine olumlu katkıları olmuştur.
Özet (Çeviri)
The main focus of the study was to explore pre-service science teachers' understanding of NOS and translation of this understanding into their instructional planning for teaching NOS within the contextualized explicit reflective NOS based approach. The study, first investigated pre-service science teachers' development of NOS views as a result of explicit reflective NOS instruction in the context of HOS based science method course, which was designed to improve pre-service science teachers' both NOS views and NOS related instructional practices. Second, the present dissertation aimed to explore pre-service science teachers' trajectory progress of translation of NOS views into instructional planning. Seven volunteer pre-service science teachers were the participants of the study. An interpretive qualitative research was embodied as a research design for the current study. Data were collected by means of open ended questionnaire in conjunction with interviews, student journals and lesson plans and interviews. All of the participants achieved informed understanding almost for all NOS aspects. All participants achieved mostly informed views of NOS for various aspects at the end of the science methods course. None of the participants revealed inadequate understanding for any NOS issues at the end of the NOS intervention. Regarding development of NOS instructional planning, most of them provide NOS objectives, explicit reflective NOS instructional planning and some assessment strategies specific to NOS. Participants were attributed to their development for instructional planning NOS to several sources provided through the course. Mostly they perceived lesson plan presentations followed by discussions as main source contributing their NOS instructional planning.