Nationalism and territoriality: The conception of homeland in the communities of Turkish origin in Bulgaria and the Netherlands
Milliyetçilik ve teritoryalite: Bulgaristan ve Hollanda'daki Türkiye kökenli toplulukların vatan algısı
  1. Tez No: 377816
  2. Yazar: AHU ŞENSES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZANA AYŞE ÇITAK AYTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Teritoryalite, Vatan, Türkler, Bulgaristan, Hollanda, Territoriality, Homeland, Turks, Bulgaria, Netherlands
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Teritoryalite, uluslararası ilişkiler ve milliyetçilik çalışmalarında ihmal edilmiş bir meseledir. Bu çalışma, teritoryal ilişkilerin, insanların siyasi örgütlenmeleri ve kimlik oluşum süreçleri açısından öneminin altını çizmek ve bu anlamda uluslararası çalışmalar ile teritoryalite meselesini konu edinen coğrafya ve antropoloji disiplinleri arasındaki bağları geliştirmek amacını taşımaktadır. Bu çalışma çerçevesinde, birden çok etnik-kültürel kimliğe ve teritoryal bağlara sahip göçmen ve azınlık toplulukları bağlamında teritoryalite kavramının nasıl incelenebileceği sorusu üzerinden üç katmanlı bir teorik model tanımlanmıştır. Sırasıyla yerel, ulusal ve ulus-ötesi analiz düzeylerini temsil eden kültürel, araçsal ve normatif katmanlardan oluşan bu model, Bulgaristan ve Hollanda'da yaşayan Türkiye kökenli toplulukların teritoryal ilişkilerini nasıl düzenlediklerini ve vatan kavramını nasıl algıladıklarını inceleyebilmek amacıyla kullanılmıştır. Bu iki ülkede yapılan alan araştırmasında, her iki topluluktan seçilmiş üyelerle ucu açık ve derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve bu görüşmeler ışığında iki Türkiye kökenli topluluğun teritoryal ilişkiler ve vatan algısı bakımından farklılıkları ve benzerlikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu incelemelere dayanarak, bu iki topluluğun görüşülen üyelerinin, teritoryal ilişki biçimleri ve algılarındaki bazı farklara rağmen, kendi dar etnik-kültürel kimliklerini ve köken toplumlarıyla olan milli-teritoryal bağlarını aşarak ulus-ötesi faaliyetlerin ve araçların özgürleştirici ve mekansallıktan bağımsızlaştırıcı etkilerini henüz içselleştiremedikleri sonucuna varılmıştır. Vatan kavramında somutlaşan etnik-kültürel ve milli bağlar, insanların ve toplulukların siyasi mensubiyetlerinin ve eylemlerinin anlamlandırılabilmesi için hâlâ önem teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Territoriality has been a long neglected issue in international relations and nationalism studies. This thesis aims to draw attention to the significance of territorial relations in defining modes of human political organization and identity formation and to help establish linkages between international studies and the disciplines of geography and anthropology that problematize territoriality. It questions how territoriality can be conceptualized within the framework of particularly migrant and minority groups with hyphenated ethno-cultural identities and multiple territorial/homeland ties. In order to address this question, this thesis devises a three-layered model of territoriality. This model differentiates between the cultural, instrumental and normative aspects of territorial identification which denote the local, national and transnational levels of analysis respectively. The thesis applies this model to the communities of Turkish origin in Bulgaria and the Netherlands and attempts to reveal their peculiarities and commonalities with regard to their members' territorial experiences and homeland attachments, basing its analysis on a field research that involves open-ended and in-depth interviews with selected community members. It argues that, despite certain differences between their territorial practices and perceptions, the members of these two communities cannot yet be claimed to have transcended their usually parochial ethno-cultural loyalties or to be moving towards a state in which their embeddedness in their original societies and national territories are being undermined by the allegedly deterritorializing and emancipatory effects of transnationalism. Ethno-cultural and national ties as embodied in homeland identification are still relevant for understanding the political allegiances and practices of individuals and collectivities.