An analysis of urban struggles in the process of practices of urban commoning: Resistance on 'uncommon ground' 'in, for and beyond' İstanbul
Kentsel müşterekleşme sürecinde kentsel mücadelelerin analizi: 'İstanbul'da, İstanbul için ve İstanbul'un ötesinde' 'ortak olmayan zeminde' direniş
  1. Tez No: 377814
  2. Yazar: NEZİHE BAŞAK ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RITTERSBERGER-TILIC
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: kentsel toplumsal hareketler, kent hakkı, kentselmüşterekleşmenin toplumsal pratikleri, ortak (olmayan) zemin, İstanbul, urban social movements, the right to the city, social practices of urban commoning, (un)common ground, Istanbul
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 644
Özet
Tez, mekanın üretiminin mücadelelere yol açmadaki merkezi rol ve potansiyeliyle, İstanbul'daki kentsel dönüşüm projelerine karşı gelişen kentsel toplumsal hareketleri, direniş biçimlerini ve dinamiklerini incelemeyi hedeflemektedir. Eleştirel ve radikal kentsel ve toplumsal teoriler ve buna bağlı düşüncelerin analiziyle, çalışma“kent hakları”mücadelesi için“kentsel müşterekleşme –toplumsal- pratikleri”bir süreç olarak ele almaktadır. Araştırma 2010 Avrupa Sosyal Forum'u hazırlanma süreciyle başlamıştır. Bir mahalledeki kentsel dönüşüm projesi ve buna bağlı muhalefete yoğunlaşmak yerine, araştırma, İstanbul'daki son derece parçalanmış olan kentsel muhalefetlerin desen ve dinamiklerine yoğunlaştı. Çalışma ortak, farklı ve hatta çatışan öğelerin yanı sıra birliktelik, işbirlikleri ve gerilimlerin değerlendirilmesiyle, kentin farklı sahiplenmelerinin açıklanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, tez değişik grup, oluşum ve derneklerin, özellikle de yapısal, politik ve özellikle duygusal etkenlerle belirlenen farklı bağlamlarda, öncü ve bazen de engelleyici rolleriyle aktif sakinlerin, entellektüellerin ve akademik-aktivistlerin birliktelik çaba ve gerginliklerini incelemiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to examine urban social oppositions, ways of resistance, their patterns and dynamics in Istanbul against urban transformation projects with the production of space having the central role and potentiality to generate these struggles. Through critical and radical urban and social opposition theories and related ideas of analysis, the study considers this as a process of“urban commoning –social- practices”for the“rights to the city”. The research covers the period which starts with the European Social Forum preparation process in 2010. Instead of focusing on an urban transformation project and related oppositions in a neighbourhood of the city, the study has focused on the patterns and dynamics of the urban oppositions in Istanbul which are highly fragmented. The research explores various appropriations of the city with an evaluation of distinct, common and even conflictual aspects as well as alliances, associations and tensions. In this respect, the thesis analyses tensions and attempts of togetherness between different groups, organisations and associations; particularly of active inhabitants, intellectuals and academic-activists both with their pioneering and obstructive roles in different contexts shaped by structural, political, and especially emotional factors.