Byzantium between 'East' and 'West': perceptions and architectural historiography of the Byzantine heritage
Doğu ile Batı' arasında Bizans: Bizans mirasının algısı ve mimarlık tarihi yazımı
- Tez No: 377822
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bizans Mirası, Algı ve Yaklaşımlar, Tarih Yazımı, Mimarlık Tarihi, Bizans Disiplini, Osmanlı Türkiyesi, Byzantine Heritage, Perceptions, Historiography, Architectural History, Byzantine Scholarship, Ottoman Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Bu tez, Bizans mirasının algılanması ve mimarlık tarihi yazımını, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Osmanlı Türkiyesi odaklı olarak incelemektedir. Çalışmada, oryantalizm, milliyetçilik ve tarih yazımı arasındaki karmaşık ilişkiler bağlamında, tarihsel metinlerde Bizans'ın kültürel ve mimari mirasının nasıl temsil edildiği ve betimlendiği araştırılmaktadır. Araştırma büyük oranda Bizans mirasına ilişkin bilgi üretiminde ve yayılmasında önemli rol oynayan bireylerin yazılarının yakın bir okumasına dayanır. Bu çalışma aynı zamanda, Avrupa ve Osmanlı dünyasında Bizans'ın nasıl algılandığını karşılaştırmalı tarihsel bağlam içerisinde incelemeye çalışır. Osmanlı ve Avrupalı entelektüeller arasındaki ilişkilere odaklanan böyle bir çalışma, Osmanlı/Türk yazarların özel olarak Bizans mirasına yaklaşımlarını anlamanın yanı sıra, Bizans'a ilişkin Batı'da üretilmiş olan söylemin ne kadarını benimsediklerini de inceleme fırsatı sunmaktadır. Türkiye'de Bizans mirası üzerine bu erken yazıların, ideolojik ve tarih yazımsal mirasına odaklanılarak incelenmesi ve günümüzde devam etmekte olan Bizans hakkındaki olumsuz algıların kökeninin irdelenmesi ile hem Türkiye'deki Bizans çalışmalarına, hem de Türkiye örneğinin sunulması ile oryantalizm, milliyetçilik, ulus devlet inşası ve tarih yazımı arasındaki ilişkilere dair literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the perceptions and historiography of Byzantium during the late nineteenth and early twentieth centuries focusing on late Ottoman Turkey. It examines the ways in which the cultural and architectural heritage of Byzantium was represented and described in historical writings within the context of the entangled relationships between nationalism, orientalism and historiography. The investigation is based on a close reading of the historical writings of influential scholars who played an important role in the production and dissemination of knowledge regarding the Byzantine heritage during the period under scrutiny. This thesis also attempts a parallel examination of perceptions of the Byzantine legacy both in Europe and the Ottoman world within the specific comparative historical contexts in which similar approaches to the Byzantine heritage can be traced. Such a study of perceptions and historiography of Byzantium focusing on the interactions between Ottoman and European scholars provides valuable insights into not only late Ottoman/Turkish authors' stance specifically towards the Byzantine heritage, but also to their selective“appropriation”of established European discourse regarding Byzantium. By studying these earlier contributions to Byzantine scholarship, with a special emphasis on their ideological and historiographical impacts on later studies and the origins of continued negative perceptions and images of Byzantium, this study aims to contribute to Byzantine Studies and also to the more general growing body of literature on relationships between nationalism and nation-state building, orientalism, and historiography, by providing a case study of Turkey.