The transformation of the Chinese State and its role in the economy during the reform period: The sustaining state ownership
Reform döneminde Çin Devletinin ve ekonomideki rolünün dönüşümü: Devam eden devlet mülkiyeti
- Tez No: 377823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN TOPAL YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Çin reform dönemi, Çin devlet işletmeleri reformu, Çin devleti, devlet, geçiş devleti, China's reform period, Chinese SOE reform, Chinese state, state, transition state
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
1970'lerin sonunda başlamış olan Çin'in reform dönemi, Çin ekonomik kalkınmasını model olarak almak istedikleri için gelişmekte olan ülkelere ve Çin'in, kaydettiği ekonomik kalkınma sonucu küresel güç ilişkilerinde kazandığı yeni stratejik konum nedeniyle gelişmiş ülkelere çekici gelmekte, bu konuya yönelik akademik ilgi de artmaktadır. Reform sürecinin önemli aktörlerinden biri olan Çin devletine, diğer aktörleri ve tüm reform sürecini kontrol eden ve şekillendiren bir aktör olarak yaklaşmadan, odaklanmak Çin'in reform tecrübesini anlamak için uygun yollardan biridir. Bu odaklanma biçimi, devlet nedir sorusu üzerine yapılan tartışmaları ortaya koymak için devlet teorileri literatürü üzerine yoğunlaşmayı da zorunlu kılmaktadır. Çin devletinin ekonomideki rolünün reform döneminin başından beri uğradığı dönüşümü göstermek niyetiyle, devlet işletmeleri reformu ve iki stratejik sektör olan bilişim teknolojisi ve maden sektörlerinde 1990'ların sonlarından itibaren uygulanan devlet politikalarının incelenmesi, Çin endüstrisinde reform döneminin başlamasından otuz yıl geçmiş olmasına rağmen devam eden devlet mülkiyetine ve bu durumun Çin devletinin dönüşümüyle olan ilişkisine bir açıklama getirmektedir.
Özet (Çeviri)
China's reform period which began in the late 1970s has been attractive both for the developing countries in the sense of taking the Chinese economic development as a model and the developed countries because of the new strategic position China has gained in the global power relations as a consequence of its economic growth, while the academic interest has also been rising. Focusing on the Chinese state as one of the most important actors of the reform process, without treating it as controlling and shaping all the other actors and the whole reform process, is one of the appropriate ways of having an understanding of China's reform experience. This focus makes concentrating on the theories of state literature compulsory in order to present the discussions on what state is. With the intention of indicating the transformation of the role of the Chinese state in the economy since the beginning of the reform period, the overview of the state-owned enterprise reform and specifically the policies of the Chinese state in the two strategic sectors of information technology and mining since the end of the 1990s provide an explanation of the sustaining state ownership in the Chinese industry after three decades of the reform period and its relation with the transformation of the Chinese state.