Evaluating research performance of Turkish universities
Türkiye'deki üniversitelerin araştırma performanslarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 377827
  2. Yazar: PELİN DENİZ TEKNECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversiteler, Araştırma Performansı, Veri Zarflama Analizi, Stokastik Sınır Analizi, Universities, Research Performance, Data Envelopment Analyses, Stochastic Frontier Analyses
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu tez, 94 adet Türk üniversitesinin 2008-2010 yılları arasındaki araştırma performanslarını farklı yöntemler kullanarak ölçmeyi, sonuçlarını karşılaştırmayı ve araştırma performansını artıran faktörleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda üç farklı analiz yapılmıştır. İlkinde farklı Veri Zarflama Analizi (VZA) modelleri uygulanmış, en uygun model belirlenmiştir. İkinci çalışmada panel veri analizi yöntemiyle bazı faktörlerin farklı araştırma çıktıları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Üçüncü çalışmada Stokastik Sınır Analizi (SSA) yöntemi kullanılarak Türk üniversitelerinin yayın ve atıf performanslarına ilişkin etkinlikleri ölçülmüş, buna etki eden faktörler araştırılmıştır. Bu çalışmanın literatüre üç temel katkısı bulunmaktadır. İlk olarak VZA ve SFA yöntemleri kullanılarak hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin sadece araştırma alanındaki performansı incelenmiştir. İkinci olarak her iki yöntemde disiplinler arası görülen performans farklılıklarını değerlendirmeye yansıtabilmek için normalize edilmiş çıktılar kullanılmıştır. Üçüncü olarak faktörlerin tek bir çıktıya değil, farklı çıktılara olan etkileri bir arada değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları SSA ve DEA yöntemlerinin farklı etkinlik değerleri hesapladığını göstermektedir. Diğer yandan her iki yöntemde de vakıf üniversitelerinin devlet üniversitelerine kıyasla daha etkin olduğunu, araştırma çıktılarına en yüksek katkıyı doçentlerin verdiğini, öğretim üyesi başına düşen doktora öğrencisi, araştırma fonu ve destek personel sayısının araştırma performansını yükselttiği bulunmuştur. Ayrıca, araştırma etkinliğinin üniversitelerin kurum içi becerilerine, kültürüne ve yönetim süreçlerine oldukça bağlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation employs different methodologies to evaluate research performance of 94 Turkish universities over the period between 2008 and 2010, compares their results, and identifies factors that enhance their performance. It consists of three papers revolving around the research performance of Turkish universities. First, we apply different Data Envelopment Analysis models and identify the best-fitting model. Second, we investigate the impact of selected factors on different research outputs using panel data analyses. Third, we use Stochastic Frontier Analysis to measure the research efficiency of Turkish universities in terms of their publication and citation performance and investigate factors affecting their efficiency. Our study will contribute to the literature in three aspects. First, we use both DEA and SFA to measure solely the research performance of both public and private Turkish universities. Secondly, we use normalized research outputs to take field-based performance differences into account. Third, while analyzing the impact of factors on the research performance, we include different research outputs instead of focusing on a single research output. Our results show that measuring research performance of universities is a complicated issue such that DEA and SFA provide different rankings. On the other hand, both models indicate that private universities (compared to public universities), and associate professors (compared to professors and assistant professors) have better performance; PhD students, external research funds and academic support personnel per faculty member significantly enhance the research performance. Moreover, it is seen that research efficiency most probably depends on the inherent abilities, culture and management practices of universities.