Institutional transformation of arts in Turkey: Emergence of private art museums
Türkiye'de sanatın kurumsal dönüşümü: Özel sanat müzelerinin ortaya çıkışı
- Tez No: 377838
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SAKTANBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzecilik, Sosyoloji, Museology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Özel müze, vakıf, holding Ģirketleri, organizasyonel alan, private museum, large conglomerates, philanthropic foundations, organizational field
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 421
Özet
Bu çalışma 2000'lerde, İstanbul'da kurulan, Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Pera Müzesi'ne odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, özel sanat müzelerinin ortaya çıkışının tarihine odaklanmak ve özel sanat müzelerinin bir organizasyoel alan (DiMaggio ve Powell 1983) olarak kurulmasını irdelemektir. Söz konusu üç müzenin nasıl ortaya çıktığına odaklanan çalışma, bu üç müzenin bir organizasyonel alan olarak kurgulanmasında, şirketlerin ve şirket hayırseverliğini sürdüren sermayedar bireylerin menfaatlerinin itici bir güç oluşturduğunu ve bu aktörler tarafından kurulan vakıfların öncü kurumlar olarak özel müze alanını yapılandırdığını iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation explores the emergence of private art museums in 2000's in İstanbul, by focusing on three pioneering cases: Sabancı University Sakıp Sabancı Museum (Sabancı Museum), İstanbul Museum of Modern Art (İstanbul Modern) and Pera Museum. The aim of this study is to trace the history of emergence of private museums in Turkey, and their construction as an organizational field (DiMaggio & Powell 1983). Inquiring how did private museums emerge in Turkey, this dissertation argues that these three private museums in Turkey emerged as an outcome of structuration processes driven by corporate interests of large conglomerates and personal interests of corporate philanthropists, and with the crucial support of precursory organizational form of philanthropic foundations founded by the respective actors.