The specters of colonialism: epistemic racialization of European Muslims and İslam in Europe
Sömürgeciliğin hayaletleri: Avrupa'da Müslümanların ve İslam'ın epistemic ırklaştırılması
- Tez No: 377839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY TOPAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Avrupa, Avrupalı Müslümanlar ve #slam, ırkçılık, Avrupa sömürgecili"i, musallat-bilim (hauntology), Europe, European Muslims and Islam, racism, European colonialism, hauntology
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
1990'lardan başlayarak, Avrupa ve uzun yıllardır Avrupa sınırları içinde yaşayan Müslümanlar arasında gerilimli bir ilişki gelişmeye başlamıştır. Bu gerilim temel olarak Müslümanların din ve kültürlerinin Avrupa değerleri ile uyuşmazlığı ile ilgilidir. Bu gerilim 2001'den sonra hat safhaya ulaşmış ve sonunda Avrupa'nın, kendi ifade etme biçimiyle yani ima ederek Avrupalı Müslümanlara karşı terörle savaş ilan etmesiyle sonuçlanmıştır. Bu durumu etraflıca soruşturmak için bu gerilimin farklı katmanlarını tespit edebilecek nitelikte bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Bunun için bu tez Joan W. Scott'un 'semptomatik politika' (symptomatic politics) yaklaşımını kullanmayı önerir. Bu yaklaşım görünen davranışları, daha büyük gizli bir gerilimin semptomları gibi ele alır ve bizi bu gizli gerimi anlamaya yönelik sorular sormaya zorlar. Bu çerçevede bu tezin iddiası, Avrupa ve Müslümanlar arasındaki gerilim, Avrupa'nın ortadan kalktığını varsaydığı sömürgeci ve ırkçı geçmişinin bir semptomudur. Sömürgecilik ve onun ırklaştırıcı pratikleri yok olmamış; bastırılmıştır. Bastırılan bugün sansürlenerek ve kılık değiştirerek, Avrupa'nın sömürgecilik-sonrası ve ırkçılık-karşıtı bağlamına geri dönmektedir. Psikanalitik bir kavramsallaştırma olarak 'bastırılanın geri dönmesi' (return of the repressed) Jacques Derrida'nın musallat-bilimi (hauntology) ile yakından ilişkilidir. Musallat-bilimi, geleneksel sınıflandırmaların ötesine geçerek, görünürde varolmayanın varlığını ve orada olmayanın oradalığını analiz etmek için uygulanabilir bir perspektif verir. Bu çalışma Derrida'yı takip ederek, başta bahsedilen gerilimi, sömürgeciliğin hayaletlerinin, Avrupa'nın sömürgecilik-sonrası güncel bağlamına musallat olması biçiminde tanımlar.
Özet (Çeviri)
Beginning in the 1990s, an increasing tension has developed between Europe and the Muslims who live there. This tension is primarily concerned with the Muslim culture and religion, and their compatibility with the supposed European values. The tension peaked after the bombing attacks of 2001, and eventually resulted in Europe declaring a 'war on terror' against European Muslims, with its own ways of addressing, which can be defined as an apophatic mode of address, mentioning by not mentioning, declaring by not explicitly declaring it. To properly inquire into the nature of this situation, we require an approach that can detect the various aspects and layers of this tension. This dissertation proposes to use Joan W. Scott's symptomatic politics for this purpose, where visible behaviors are explained as symptoms of a larger hidden conflict and we are forced to ask questions to understand what is hidden. This dissertation asserts that the conflict between Europe and Muslims is symptomatic of the supposedly 'disappeared' colonial and racist past of Europe. Actually, colonialism and racialization have not disappeared; rather they are repressed, and now return in disguise to the 'postcolonial' and 'postracist' European context. As a psychoanalytic conceptualization, this notion of the return of the repressed is closely allied with Jacques Derrida's idea of hauntology, where the existence of the visibly inexistent and the presence of explicitly absent are analyzed by going beyond conventional classifications. Following Derrida, this study finds that the aforementioned tension is a consequence of the specters of colonialism haunting the contemporary 'post-colonial' context of Europe.