An interpretative phenomenological analysis of shame in adult women and compassion focused group intervention with schema therapy techniques
Kadınlarda utancın fenomenolojik analizi ve şema terapi teknikleri ile öz şefkat odaklı grup müdahalesi
  1. Tez No: 377837
  2. Yazar: SEVDA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Utanç, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Öz-şefkat, Şema Terapi Teknikleri, Nitel Metodoloji, Shame, Interpretative Phenomenological Analysis, Self Compassion, Schema Therapy Techniques, Qualitative Methodology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tezin amacı yüksek utanç yatkınlığı olan yetişkin kadınlarda utancın incelenmesi ve kadınlarda öz-şefkat becerilerini öğretecek bir müdahale geliştirmektir. Birinci çalışmada yetişkin kadınlarda utanç deneyimlerinin, utancın kökenleri, kadınların baş etme yöntemleri ve ihtiyaçlarının derinlemesine analiz edilmesi amaçlanmıştır.Amaca uygun örneklemle, örneklem yüksek utanç yatkınlığı olan, çalışan, evli ve çocuğu olan, İstanbul'da yaşayan orta sınıf 9 kadından oluşmuştur. Her kadınla dört yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış ve toplam 36 görüşme yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda dört tema ortaya çıkmıştr. Bunlar 'Öfkenin değersizlik ve utanç duygusunun yerine geçmesi', 'Yetersiz anne olma inancının telafisi için mükemmel anne olmaya çalışmak', 'Kendi bedeni ve cinsel ilişki için utanç duyma've 'Bireyselleşme ihtiyacı''dır. İkinci çalışma, öz şefkatin duygusal bir seviyede deneyimlenmesi için şema terapi tekniklerini ve yaklaşımını öz-şefkat zihin eğitimi ile birleştirmeyi amaçlamıştır. Şema terapi teknikleri ile şefkat odaklı müdahale geliştirilmiştir. Bu müdahale ikişer saatlik on hafta süren seanslardan oluşan öz şefkat ve kendini yatıştırma becerilerini öğreten bir grup müdahalesidir. Katılımcılar daha önceki çalışmamıza katılmış olan yüksek utanç yatkınlığı ve düşük öz-şefkat seviyesi olan dört gönüllü kadındır. Grup seansların tematik analizi iki üst temayı ortaya çıkarmıştır: 'Öz-şefkate karşı engeller ve 'Değişim süreci'. Öz-şefkate karşı engeller üst teması üç alt tema içermiştir: 'Öz-şefkatten korku', 'Çocuk moda ulaşmakta zorluk've 'Kendine ve diğerlerine öfke duymak'. Değişim süreci üst teması dört alt temadan oluşmaktadır. Bunlar 'Kabul edilmeyi hissetme', 'Kendine daha yakın hissederek kendine öfkeyi anlama', 'Kendinde öz şefkati ve kökenlerini tanımak', 'eleştirel ebeveyn moduna karşı durmak: öz yargıya karşı öz sevecenlik'. Temalar ve klinik sonuçları ilişkili literatür bağlamında tartışılmıştr.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to examine shame in high shame prone adult women and develop an intervention to teach them skills of self-compassion. In the first study, we aimed at in-depth analysis of shame experiences of adult women, origins of shame, coping styles and needs of women. Purposive sampling yielded nine high shame prone adult women, from middle class, having children, living and working in İstanbul, Turkey. Four semi-structured interviews were conducted with each of the nine participants and 36 semi-structured interviews were analysed by Interpretative Phenomenological Analysis. According to the results of analysis, four themes emerged. These were 'Substitution of rage for the feeling of shame and unworthiness', 'Trying to be a perfect mother to overcompensate the belief of being inadequate mother', 'Feeling shame for their own body and sexual acts', 'Need for individuation'. The second study aimed at combining Compasssionate Mind Training with Schema Therapy approach and techniques to make participants experience self-compassion at an affective level. Compassion focused intervention with schema therapy techniques were developed as 2 hours 10 weekly sessions intervention conducted to teach skills of self compassion and self-soothing. The participants were four high shame prone adult women with low levels of self-compassion who attended first study. Thematic analysis of the group sessions yielded two superordinate themes 'Blocks against self-compassion' and 'The process of change'. Blocks of self compassion involved three subthemes: 'Fear of self-compassion', 'Difficulty of getting in touch to child mode' and 'Feeling anger at others and self'. The process of change is comprised of four subordinate themes: 'Feeling approval', 'Understanding own anger withfeeling close to self', 'Recognizing self compassion and its sources in self', 'Confronting to critical parent mode: Self-kindness versus self-judgement'. The themes and clinical implications were discussed in the context of relevant literature.