Anti-privatization struggles and working-class consciousness the case of Aliaga Petkim
Özelleştirme karşıtı mücadeleler ve işçi sınıfı bilinci Aliağa Petkim örneği
  1. Tez No: 377847
  2. Yazar: ÇETİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi Sınıfı Bilinci, Özelleştirme, Özelleştirme Karşıtı Mücadele, Kolektif Eylem, Sendikalaşma, Working-class Consciousness, Privatization, Anti-Privatization Struggles, Collective Action, Unionization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de özelleştirme karşıtı mücadelenin işçi sınıfı bilinci üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışmanın örneklem grubu olarak, 2000'li yıllarından başından 2008'e kadar özelleştirmeye karşı çok uzun bir mücadele yürüten işçiler seçilmiştir. Bu çalışma, özelleştirme karşıtı kolektif mücadeleye katılan işçilerin, özelleştirme sonrası işe giren görece daha genç işçiler ile karşılaştırıldığında, sınıfsal bilinçlerinin daha yüksek olduğunu tespit etmektedir. Özelleştirmeye karşı yürütülen kolektif mücadeleler işçilerin; sınıfsal karşıtlık bilincinin, toplumsal adaletsizlik hissinin ve sınıfsal dayanışma bilincinin gelişmesini sağlamıştır. Fakat bu sınıfsal bilincin, alternatif bir toplumsal düzen kurma isteğine ulaşdığını iddia etmek mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyzes the impacts of anti-privatization struggles on the formation of working-class consciousness in Turkey. Workers who carried out a very long struggle from the beginning of the 2000s to 2008 against privatization in Aliağa Petkim were selected as a sample group. The study reveals out that workers who participated to collective actions against privatization have higher class consciousness when comparing with relatively younger workers who were hired after privatization. Collective actions against privatization has enabled the development of oppositional class consciousness, sense of injustice and solidarity among workers. However, it is hard to argue that this class consciousness has reached a desire for the establishment of an alternative social order.