Telekomünikasyon sektöründe özelleştirme, regülasyon ve liberalizasyon: Ülke örnekleri ve Türkiye uygulaması
Privatization, regulation and liberalization in the telecommunications sector: The analysis of the world countries and Turkey
- Tez No: 140127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ağ endüstrileri, Telekomünikasyon Sektörü, Özelleştirme, Liberalizasyon ve Düzenleme, Network industries, Telecommunications Sector, Privatization, Liberalisation and Regulation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Tezin ilk bölümünde doğal tekellerle ilgili bir değerlendirme yapılmış, daha sonra bu yapının getirdiği piyasa aksaklıkları ve rekabeti engelleyici faktörler (dikey bütünleşme gibi) üzerinde durulmuştur. Daha sonra, özelleştirme amacı, yöntemleri ve mülkiyet sorununun iktisadi etkinlik üzerindeki etkileri irdelenmiş, telekomünikasyon sektörü bağlamında doğal tekellerin düzenlenmesi ele alınmıştır. Müteakiben, telekomünikasyon sektörü boyutunda Dünya uygulamaları analiz edilerek, bu ülkelerin özelleştirme ve düzenleme tecrübeleri incelenmiştir. Son bölümde ise, ülkemizde telekomünikasyon sektörü ve özellikle Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin durumu ortaya konarak, telekomünikasyon sektörünün yapısı üzerinde çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the thesis, economic efficiency and natural monopoly have been evaluated. Then, market failures and anti-competitive results (e.g., Vertical Integration, price discrimination) of this type of market structure have been analysed. After this, efficiency of public-private ownership effects and privatization methods and objectives are taken into consideration. Having examined the theoretical backround, country practices have been analysed in the context of telecommunications sector. In the last part of the thesis, Turkish telecommunications sector, in particular Türk Telekomünikasyon A.Ş.(TTAŞ), has been studied and some policy recommendations have been made for the structural adjustment of TTAŞ.