Construction and reconstruction of the New Turkey discourse: Critical discourse analysis of newspaper columns (2010-2016)
Yeni Türkiye söyleminin inşası ve yeniden inşası: Köşe yazılarının eleştirel söylem analizi (2010-2016)
- Tez No: 525648
- Danışmanlar: DR. ALİM ARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yeni Türkiye, Söylem, Pierre Bourdieu, Köşe Yazarları, New Turkey, Discourse, Pierre Bourdieu, Columnists
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Yeni Türkiye Söyleminin İnşası ve Yeniden İnşası: Köşe Yazılarının Eleştirel Söylem Analizi (2010-2016) Yılmaz, Burak. Sosyoloji Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Dr. Alim Arlı Ağustos 2018, 138 sayfa Bu çalışmanın amacı, ilk olarak 2007 yılındaki genel seçimlerin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lehine sonuçlanmasının ardından dolaşıma sokulan ve 2010 Anayasa Referandumu sonrasında AKP tarafından yeni bir politik tahayyül ve vizyon olarak ortaya konulan“Yeni Türkiye”söyleminin 2010 ve 2016 yılları arasındaki kullanımlarının ve dönüşümünün, ana akım gazetelerde yazılan köşe yazılarından yola çıkarak, eleştirel söylem analizini yapmak ve bu söylemsel pratiği Bourdieu'nün Simgesel Güç kavramıyla anlamlandırmaya çalışmaktır. Bu amaç doğrultusunda, toplam 182 köşe yazısı taranarak tematik kategorilere ayrılmış, bu kategoriler altındaki söylemsel stratejiler ATLAS TI programı aracılığıyla niteliksel olarak kodlanmıştır. Kodlanan yazılar Eleştirel Söylem Analizi metodu kullanılarak bağlamsal ve diyakronik olarak analiz edilmiştir. Tezin ana omurgasını oluşturan metodolojik çerçeve, Uyarlayıcı Teori'nin sunduğu imkanlar doğrultusunda Eleştirel Söylem Analizi ve Bourdieu sosyolojisinin epistemolojik entegrasyonuyla oluşturulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, 2013 yılındaki politik krizlerin yeni Türkiye söylemi açısından bir kırılma yarattığı ve bu söylemin tanımlayıcı niteliğini radikal bir biçimde değiştirdiği saptanmıştır. 2013 yılı öncesinde bir tür 'normalleşme' söylemi olarak işlev gören yeni Türkiye'nin, 2013 yılından sonra güvenlikleştirme söylemi eşliğinde küresel bir iddia içeren medeniyet ve güçlü devlet söylemini temsil ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca, bu söylemin birbirinden çelişkili bağlamlara uyarlanarak yeniden üretilmesinde gazetecilik alanı, akademik alan ve think-tank uzamının önemli bir rolü olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Construction and Reconstruction of the New Turkey Discourse: Critical Discourse Analysis of Newspaper Columns (2010-2016) Yılmaz, Burak. MA in Sociology Thesis Advisor: Assist. Prof. Alim Arlı August 2018, 138 pages The purpose of this study is to conduct critical discourse analysis of the uses and transformation of the“New Turkey”discourse between 2010 and 2016 based on mainstream newspaper columns and to make sense of this discursive practice through the Bourdieu's concept of the Symbolic Power. It was first uttered after Justice and Development Party (AKP) won the 2007 general elections and manifested as a new political vision after 2010 Constitution Referendum. Concerning the research objective, 182 newspaper columns were scanned and divided into categories, and discursive strategies under those categories were coded qualitatively via ATLAS TI program. The codified texts were analyzed contextually and diachronically by using Critical Discourse Analysis method. In accordance with the premises of the Adaptive Theory, methodological framework of the thesis was constructed through the epistemological integration of Critical Discourse Analysis and sociology of Bourdieu. According to the findings, it was identified that the political crises in 2013 caused a rapture in the use of the new Turkey discourse, and therefore radically changed the delineative feature of that discourse. It was also revealed that the new Turkey, which had functioned as sort of 'normalization' discourse before 2013, has represented a discourse of powerful state and civilization consisting of global claims, in company with a securitization discourse after 2013. Moreover, it was observed that the journalistic field, the academic field and the think-tank space played a significant role in the reproduction of the new Turkey discourse by adapting it to the contradictory contexts.