An attempt at dissolution of the notion of self
Benlik kavramının bir çözündürme girişimi
  1. Tez No: 377869
  2. Yazar: DARIA SUGORAKOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kişi Devamlılığı, Düşünce Deneyleri, Bilinç, Benlik Duyusu, Personal Continuity, Thought Experiments, Consciousness, Sense of Self
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı, çeşitli düşünce deneylerinde ve bilinen olağandışı gerçek vakalarda ortaya çıkan benlik ve kişi devamlılığı sorunlarına, akla yatkın bir yaklaşım sunmaktır. Bilmece gibi düşünce deneylerini ve gerçek vakaları, benlik duyusu kavramına dayanarak ele aldığımızda bir kişinin benliğinin devam edip etmediği sorusu gereksiz ve önemsiz hale gelir. Sürekli bir benlik kavramına dayanmak meseleyi karmaşıklaştırırken benlik duyusuna dayanan bir yaklaşım, açıklık sağlamakla beraber kişi devamlılığına ilişkin bilmecelerin çözündürülmesine de olanak verir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to provide a plausible approach to the problems of self and personal continuity that arise in various thought experiments and reported extraordinary real-life cases. When we approach the puzzling thought experiments and actual cases in terms of the notion of sense of self, the question of whether a person's self continues becomes moot and inconsequential. The approach based on the sense of self provides clarity, is capable of dissolving the puzzles, while the notion of an enduring self complicates and confuses the matter.