Involvement of local associations as asymmetric functional equivalents to centralized disaster management agency in Düzce: A Luhmannian perspective
Düzce'deki yerel derneklerin merkezi afet yönetimi planlarına asimetrik işlevsel denkler olarak katılımı: Luhmann'cı bir bakış açısı
  1. Tez No: 377874
  2. Yazar: BERAT YOLDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA IDA RITTERSBERGER-TILIC
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Luhmann, işleyişsel kapalılık, asimetrik işlevsel denk, afet yönetimi, Türkiye - Düzce, Luhmann, operational closure, asymmetric functional equivalents, disaster management, Turkey - Düzce
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışmada depremler karşısında toplumsal sistemlerin, özellikle örgütlerin, işleyişsel kapalılık özelliği üzerinde durdum. Tüm toplumsal sistemler gibi örgütler de kendi örgütsel sınırları dışındaki çevrenin karmaşıklığını indirgerler, ve kendi ufuklarını örgütsel iletişimle sınırlarken kendi kör noktalarını üretirler. AFAD (T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) bir örgüt olarak ileriye yönelik/önetkin afet yönetimi planlarının ve politikalarının stratejik önemdeki bir parçasıdır ki, bu plan ve politikalar siyasal işlev sisteminin deprem sorununa verdiği işlevsel tepkilerdir. Luhmann'ın“işlevsel denklik”kavramında yola çıkarak yerel derneklere ve afet yönetimindeki rollerine Luhmann'cı bir bakış açısıyla yaklaşmayı denedim. Düzce şehir merkezindeki (Türkiye) yerel dernekleri, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri sonrasındaki örgütsel etkinlikleri açısından amaçlı kartopu örneklem yoluyla seçip yarı-yapılandırılmış mülakatlar yaparak inceledim. İncelediğim dernekler, 1999 depremlerinden sonra rutin toplumsal işleyişi yeniden çalışır hale getirmek amacıyla uzmanlaşmış afet yönetimi örgütlerinden bağımsız olarak depremle ilgili etkinlik düzenlemiş, ancak günümüzde AFAD tarafından afet planlamasında örgütsel paydaş olarak çoğunlukla tanınmayan yerel dernekler idi. Her ne kadar şu anda AFAD çeşitli bakanlıklar ve yerel paydaşlarla gelecekteki işbirliğini kapsayan stratejik ve taktik planlar yapıyor olsa da, toplumu merkezi olarak yönlendirmeyi amaçlayan bu çabaların kör noktalar nedeniyle yerel bağlamdaki kendini örgütleme geçmişi ile tam örtüşmediği gözlenmektedir. Yaptığım araştırmada, (uzmanlaşmış afet yönetimi örgütleri yoluyla uygulanmaya çalışılan) merkezi yönlendirme ile kendi kendini örgütleyen yerel dernekler arasında karşılıklı işlevsel kapalılık ve çoklu sistemik körlükler nedeniyle örtüşme olmadığını buldum. Bu durumu Luhmann'cı terminolojiyle tanımlamak ve bu durum hakkında afet yönetimi uygulamalarında bir farkındalık yaratabilmek amacıyla“asimetrik işlevsel denklik”terimini önerdim.
Özet (Çeviri)
In this study, I focused on the operationally closed character of social systems, especially of organizations, in the face of earthquakes. Like all social systems, organizations reduce the complexity of the environment outside their organizational boundaries, and develop their own blind spots as they narrow their horizons down to organizationally relevant communications only. AFAD (Turkish Republic Prime Ministry Disaster & Emergency Management Presidency) as an organization is a strategic part of proactive disaster management plans and policies, which are functional responses to the problem of earthquakes by the political function system. Starting from Luhmann's concept of“functional equivalents”, I tried to approach the local associations and their role in disaster management from a Luhmannian perspective. I studied a purposive snowball sample of local associations in Düzce (Turkey) through semi-structured field interviews about their organizational activities after the August 17th and November 12th 1999 earthquakes. These local associations organized activities for restoring the routine social functioning after the 1999 earthquakes independent from official, specialized disaster management organizations; but they are mostly not recognized by AFAD as relevant organizational partners in disaster planning today. Although AFAD now plans for future cooperation with various relevant ministries and local parties in its strategic and tactical documents, these efforts of central steering are empirically suffering from blind spots against the history of self-organizing local context. In my research, I found that there is a lack of overlap between organizational efforts of central steering (through established disaster management organizations) and the self-organizing local associations as a result of their reciprocal operational closure and multiple systemic blindnesses. I introduce the term“asymmetrical functional equivalents”to describe this situation in Luhmannian terminology and create an awareness of it in disaster management practices.