Explaining change in EU development policy towards Sub-Saharan Africa in the 2000s: The perspectives of system, process and power
2000'li yıllarda AB'nin Sahraaltı Afrika'ya yönelik kalkınma politikasını açıklamak: Sistem, süreç ve güç perspektifleri
- Tez No: 377873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği'nin Kalkınma Politikası, Sahraaltı Afrika, CotonouAntlaşması, Lizbon Antlaşması ve Dış İlişkiler Servisi, European Union Development Policy, Sub-Saharan Africa, Cotonou Agreement, Lisbon Treaty and the European External Action Service
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu tezin amacı, 2000'li yıllarda AB'nin Sahraaltı Afrika'ya yönelik Kalkınma Politikası'ndaki değişimi açıklamaktır. Bu çalışmada, Birliğin Kalkınma Politikası'ndaki değişim üç açıdan ele elınmıştır: AB'nin çok taraflı yardım politikasındaki değişim, AB'nin ikili donör rolündeki değişim ve AB'nin Kalkınma Politikası'nın kurumsal değişimi. Bu değişimlerin nedenleri sistem, süreç ve güç perspektifleri kullanılarak açıklanmıştır. Böylelikle, AB'nin Sahraaltı Kalkınma Politikası'ndaki değişimin AB-içi ve AB-dışı faktörlerin etkileşimin birlikte ele alınarak açıklanabileceğini savunulmuştur. AB'nin çok taraflı Kalkınma Politikasındaki değişimler AB Kalkınma Konsensu ve AB Kalkınma İş Bölümü temel alınarak incelenmiş ve sistem perspektifi ile açıklanmıştır. AB'nin ikili donor rolündeki değişim Cotonou Anlaşması,bu anlaşmanın 2005 ve 2010 tarihli revizyonları ve AB-Afrika Ortak Stratejisi çerçevesinde tartışılmış ve süreç perspektifi ile açıklanmıştır.Birliğin Kalkınma Politikası'ndaki kurumsal değişim Lizbon Antlaşması'nın beraberinde getirdiği yenilikler,özellikle AB Dış İlişkiler Servisi, ele alınarak güç perspektifi ile açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to explain EU development policy change towards sub-Saharan African countries in the 2000s. It explores EU development policy change in three dimensions; change in the EU's multilateral development policy change, change in the EU's bilateral donor role, and change in institutional architecture of EU development policy by asking the questions of why and how these changes have occurred. This thesis investigates the causes of EU development policy change by employing perspectives of system, process and power and argues that EU development policy change can be explained by taking into account the interaction of both intra-EU and extra-EU factors. On this basis, changes in the multilateral EU development policy such as the adoption of European Consensus, EU's Code of Conduct on Division of Labour role are mainly explained by system perspective. Changes in EU's bilateral donor role are investigated with reference to the Cotonou Partnership Agreement and its 2005 and 2010 reviews, and the Joint Africa-EU Strategy and explained by process perspective. Changes in institutional architecture of EU development policy are discussed with reference to the institutional innovations of Lisbon Treaty, especially the EEAS, and explained by power perspective.