Vocal synchrony as a coregulation indicator of attachment bonds
Yetişkinlikte bağlanma: Bir eş-düzenleme göstergesi olarak ses uyumu
- Tez No: 377875
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ SÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Eşdüzenleme, Senkroni, Temel Frekans, Granger-nedensellik, Yetişkin bağlanma kuramı, Coregulation, Synchrony, Fundamental Frequency, Granger-causality, Adult attachment theory
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tezin amacı çiftler arası diyalogdaki ses ipuçlarını kullanılarak yetişkinlikteki eşdüzenleme kavramını incelenmektir. Bununla birlikte, çiftler arası vokal koordinasyonu etkileyebilecek olası bireysel farklılıklar ve ilişki temelli farklılıklar da incelenmiştir. Birinci çalışmaya Cornell Üniversitesi'nde lisans eğitimlerine devam etmekte olan 24 heteroseksüel çift katılmıştır (Myaş = 21.25; SS = 1.03). Katılımcılar çalışma oturumlarında Rorschach mürekkep lekesi testindeki kartlar hakkında hem romantik partnerleri ile hem de yabancı bir partner ile dengelenmiş sırada konuşmuşlardır. Konuşmalar kaydedilmiş, vokal özellikler kaydedilmiştir. Temel frekans değerleri ile yapılan Granger-nedensellik analizleri romantik partner diyaloglarında vokal özelliklerin birbirini karşılıklı etkilediği, yabancı partner konuşmalarında ise sadece kadınların erkekleri etkilediğini göstermiştir. İki düzeyli Hiyerarşik Doğrusal Modelleme analizleri ise bağlanma temelli kaygı ve ilişki doyumunun vocal senkroniyi etkilediğini göstermiştir. Bağlanma kaygısı konuşmadaki senkroni ile olumsuz yönde, ilişki doyumu ile ise olumlu yönde ilişkili bulunmuştur. İkinci çalışmada romantik partner diyaloglarındaki tonlamanın ayırt edilebilirliğini sınamıştır. Çalışmaya katılan 156 katılımcıya (Myaş= 34.75yıl, SS=13.06) bir dakikalık sözel içeriği arındırılmış, sadece tonlamanın olduğu ses dosyaları dinletilmiş ve dinledikleri kesitin romantik çiftlere mi yoksa yabancı çiftlere mi ait olduğu sorulmuştur. Sinyal tanıma kuramı analizlerine göre, romantik partner tonlamasının şans olasığı (% 50) üzerinde bir değerle diğer diyalog tonlamalarından ayrılabildiği bulunmuştur. Bulgular, eşdüzenlemenin vokal düzeyde de gözlenebileceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte eşdüzenleme sürecinin bağlanma kaygısı ve ilişki doyumundan etkilendiği gözlenmiştir. Bulguların yetişkinlikte bağlanmanın oluşumuna ve davranışsal taklit yazınına ilişkin doğurguları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to explore the concept of coregulation in adulthood based on the analyses of vocal cues in conversations. Moderators which potentially affect vocal coordination between romantic partners were also examined. Twenty-four heterosexual dating couples (Mage = 21.25; SD = 1.03) from Cornell University were recruited for the Study-1. Participants communicated with their romantic and stranger partner in a balanced order. Their conversations were recorded and vocal features were extracted. Granger-causality analyses yielded that close partner conversations were bidirectional, signifying that female participants' previous F0 responses caused male participants' subsequent F0 responses and vice versa. In the stranger partner conversations, however, only female participants' previous F0 responses caused male participants' subsequent F0 responses, implying that there was unidirectional association between stranger partners. Two-level dyadic HLM analysis demonstrated that there was higher level of synchrony in the conversations of close partners than stranger partners. Furthermore, HLM analysis indicated that the observed synchrony was moderated by attachment-related anxiety and relationship satisfaction. Study-2 examined whether or not the affectionate components of conversations with a close partner could be accurately estimated from intonations only. Participants (N = 156, Mage= 34.75yrs, SD=13.06) were asked to guess whether the pairs of speakers were romantic partners or strangers. They rated 1-minute recordings without verbal content after low-pass filtering applied. The analysis using signal detection theory revealed that close partner vocalizations were recognized above the chance. In sum, findings suggest that coregulation process can be observed at the vocal level using synchronous speech pattern and this process is moderated by attachment anxiety and relationship satisfaction. Implications for attachment-in-the-making between romantic partners and the literature on behavioral mimicry were discussed.