Neoliberal pension reform as a class project: The cases of Chile and Turkey
Bir sınıf projesi olarak Neoliberal emeklilik reformu: Şili ve Türkiye örnekleri
  1. Tez No: 377884
  2. Yazar: BURCU GÖKÇE YILMAZ AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BEDİRHANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, emeklilik reformu, Uluslararası Finans Kuruluşları, Güney ülkeleri, Şili, Türkiye, Neoliberalism, pension reform, International FinancialInstitutions, countries of the South, Chile, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu tez çalışmasının amacı David Harvey'in“neoliberalizm bir sınıf projesidir”savını 1980'den bu yana Uluslararası Finans Kuruluşları tarafından Güney ülkelerine uygulatılan emeklilik sistemi reformları bağlamında açıklamaktır. Söz konusu reform süreçleri yaşlanma sorunu çerçevesinde emeklilik sistemlerinin sürdürülebilirliği üzerinden meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Hâlbuki yaşlanma sorunu Güney ülkelerinden çok Kuzey ülkelerinin önemli bir demografik sorunudur. Her ne kadar reform süreci devletin rolünü küçültmeyi amaçlasa da pratikte Andrew Gamble'in“güçlü devlet”savını doğrulamaktadır. Diğer bir ifadeyle, emeklilik alanının serbest piyasa koşullarında düzenlenmesinde sermaye yanlısı dağıtım politikalarını ancak güçlü bir devlet sürdürebilir ve emeklilik reformunun sosyal ve politik sonuçlarını yine ancak güçlü bir devlet yönetebilir. Neoliberal emeklilik reformu sermaye açısından iki önemli başarıya imza atmıştır: Emeklilik meselesi yeniden tanımlanmış, önemli bir politik konu olmaktan çıkmış ve teknik bir konuya indirgenmiştir. Buna ek olarak, emeklilik alanı sermaye birikimine açılmıştır. Bu tez çalışması siyasi ve ekonomik süreçler bağlamında Şili ve Türkiye'de emeklilik reformuna odaklanmakta ve sürecin çelişkilerini tezin temel savları çerçevesinde anlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to demonstrate the validity of David Harvey's argument that neoliberalism is a class project in relation to the transformation of pension systems in the countries of the South that have been forced by the International Financial Institutions since the 1980s. The proposed reform has tried to be justified by a discourse that has emphasized the need for sustainable pension systems in the face of population ageing while population ageing has indeed been one of the most important demographic problems of primarily the countries of the North. Even though the neoliberal pension reform has aimed to reduce the role of the state, the practice has affirmed Andrew Gamble's argument that a strong state is needed to sustain the free market economy in pensions which is capable of making necessary pro-capital redistributions as also Harvey underlines and managing the social and political implications of the relevant transformations. Two important achievements of the neoliberal pension reforms from the perspective of capital have been the redefinition of the pension issue from an important political question to an age-based technical on the one hand, and the opening up of the pension“sector”to capital accumulation through its commodification. The thesis will focus on the pension transformation in Chile and Turkey in order to understand the political and economic context and contradictions of the process in line with the main arguments of the thesis.