Nature and dynamics of informal paid child care in Turkey: Commodification due to insufficient welfare policies
Türkiye'de enformel çocuk bakım emeğinin doğası ve dinamikleri: Yetersiz sosyal refah politikaları dolayısıyla metalaşma
- Tez No: 377883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. UMUT BEŞPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ücretli Çocuk Bakım ĠĢçileri, Enformel Ġstihdam, Orta Sınıf ÇalıĢan Anneler, MetalaĢma, Sosyal Refah Uygulamaları, Paid Child Care Workers, Informal Employment, Working Middle ClassMothers, Commodification, Social Welfare Implementations
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Bu araştırma enformel sektörde yer alan ücretli çocuk bakım emeğini, yetersiz sosyal refah uygulamaları nedeniyle haneiçi sorumluluklarına ve iş yükümlülüklerine gerekli zamanı ayırabilmek için orta sınıf kadınların başvurduğu bir strateji olarak analiz ediyor. Çocuk bakımının metlaşmasının işin doğasını ve iş ilişkilerini nasıl etkilediğini anlamayı amaçlıyor. Bu çalışmanın varolan literatüre katkısı çocuk bakım emeğinin odak noktasını göçmen kadınlardan yerel kadınlara kaydırması, orta sınıfın bakışına yer vermesi, işçilerin pazarlık güçlerini ortaya koyması; ve haneiçindeki cinsiyetçi işbölümünün, işgücü piyasasının ve sosyal refah uygulamalarının çocuk bakım emeğinin metalaşması üzerindeki etkisini göstermesidir. Ücretli çocuk bakım emeğinin kendine has özelliklerini kavrayabilmek için 0-6 yaş arasında çocuğu olan orta sınıf anneler, çocuk bakıcıları ve aracı şirketlerin yöneticileri ile toplamda 41 derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda bir ülkenin cinsiyet rejiminin o ülkedeki sosyal refah uygulamalarını nasıl belirlediği gösterilmiştir. Erken çocukluk bakım ve eğitim hizmetlerinin yetersiz kurumsallaşması ve iş ve aile yaşamının uyumlaştırılmasını hedefleyen uygulamaların eksikliği, çocuk bakım alternatiflerinin de sınırlarını belirlemektedir. Türkiye'de kadınlar, çalışma hayatına katılmak istediklerinde çoğunlukla ailelerinin diğer kadın bireylerine güvenmek zorunda kalmakta ve bu desteğin uygun olmadığı durumlarda da enformel işgücü piyasasından çocuk bakıcısı bulmaktadırlar. Formel herhangi bir düzenlemenin yokluğu, özel alanın işyerine dönüşmesi ve işin çocuk bakımı olması, kurulan iş ilişkisinde aileye ait kavramların baskınlığına sebebiyet vermektedir. Bu durum da hem işin değersizleştirilmesini pekiştirmekte hem de bütüncül bir metalaşmayı imkansızlaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyzes paid child care work in informal sector in Turkey as working middle class mothers' strategy to be able to allocate appropriate time and labor to their domestic responsibilities and obligations of work in the condition that social welfare implications are inadequate. It aims to understand how commodification of child care shape nature of the work and working relation. Through this study, I contribute to exiting literature by means of shifting central point of child care work from immigrant to local women; giving place to view of middle class; displaying negotiation power of the workers; presenting effect of gendered division of labor in household, structure of labor market, and welfare implementations on dynamics and commodification of child care. To be able to apprehend particularity of paid child care, I conducted 41 in-depth interviews middle class mothers having children between 0-6 years old, child minders and mediating agency managers. The field work showed that gender regime of a country defines social welfare implementations. In Turkey when women want to participate into employment, they mostly rely on their female members of family and in case this support is unavailable; they employ child minders from informal labor market. Absence of any formal regulation, private sphere to be a working place and work to be child care cause familial terms to be dominant in the work relation. This leads to reinforcement of devaluation of the work and makes total commodification impossible.