The revival of romantic utopianism in rock lyrics of the 1960s
1960'ların rock liriklerinde romantik ütopyacılığın yeniden canlanışı
  1. Tez No: 377885
  2. Yazar: REYYAN BAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARGARET J. M. SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni-düşüş-öncesi-halcilik, Ütopyacılık, Romantizm, 1960'lar, Rock, Re-prelapsarianism, Utopianism, Romanticism, Sixties, Rock
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 360
Özet
Bu çalışma iki farklı dönemin, Romantik Çağ ile Altmışların, kültürel, entelektüel ve şiirsel faaliyetlerinde kendini gösteren bir ütopyacılık tarzını inceliyor. Romantik akımla ortaya çıkan ve Altmışlarda tekrar canlanan bu ütopyacılık tarzının diğer bilinen ütopyacılık tarzları ve akımlarıyla belirgin farklılıklar gösterdiğini bulan çalışma, tarzı yeni-düşüş-öncesi-halcilik diye isimlendirerek kavramlaştırıyor. İnsanın cenetten Düşüşü doktrininin mistik bir yorumuna dayanan yeni-düşüş-öncesi-halcilik insanı düşüşten önceki ahengine ve masumiyetine tekrar kavuşturma arzusunu ve bunun bu dünyada ve insan emeğiyle gerçekleşebileceğine dair güçlü inancı barındırıyor. Belirgin özellikleri ise insan doğasını sentimentalist açıdan yorumlaması, doğayı ve doğal olanı medeniyete ve yerleşik kurum ve geleneklere tercih etmesi, bunun sonucu olarak düzen-karşıtı bir tutum sergilemesi, ve sevgi/aşk ve hayal gücüne büyük önem vermesidir. Çoğunlukla gençlerden, entelektüellerden ve sanatçılardan oluşan yeni-düşüş-öncesi-halciler hem sospolitik alanda hem de kişisel-manevi alanda radikal bir dönüşümü gerçekleştirmek istiyorlardı. Ayrıca bu büyük ölçüde kültürel ütopyacılık tarzında şiire çok önemli bir rol biçildi ve şairler yeni-düşüş-öncesi-halci bir ütopyayı gerçekleştirme yolunda lider kimliği olan devrimci ve vizyoner kişiler olarak görüldüler. Dolayısıyla Romantik yeni-düşüş-öncesi-halcilikle incelenirken Romantik şairler ele alınır ve tezin odağını Altmışların önemli rock ozanlarından Bob Dylan, Beatles ve Paul Simon'ın liriklerinin yeni-düşüş-öncesi-halci içerik ve fonksiyon olarak incelenmesi oluşturur.
Özet (Çeviri)
This study explores a mode of utopianism that manifested itself in the cultural, intellectual and poetic output of two different periods, the Romantic Age and the Sixties. The study finds this mode of utopianism, which emerged in the Romantic movement and was unconsciously revived in the Sixties counterculture, to be distinct from other utopian modes and movements, and conceptualizes it using the term re-prelapsarianism. Re-prelapsarianism, which is based upon a mystical interpretation of the Fall, involves the desire to re-achieve the original, prelapsarian condition of unity and innocence in this world, through human effort, and the strong belief in the possibility of bringing this about. It is distinguished by a sentimentalist approach to human nature, a preference of nature and the natural over civilization and established institutions and conventions and a subsequently anti-establishment and anarchical position, and the attribution of great importance to the powers of love and imagination. Re-prelapsarian utopianists, who consisted mostly of youth, intellectuals and artists, sought radical transformation in both the sociopolitical and personal and spiritual spheres. Moreover, poetry took on an essential role in this largely cultural mode of utopianism and poets came to be seen as revolutionary and visionary figures with a leading role in bringing about transformation to a re-prelapsarian utopia. Thus, the major Romantic poets are examined with regard to Romantic re-prelapsarianism, and the analysis of the rock lyrics of important Sixties rock bards and countercultural icons Bob Dylan, the Beatles and Paul Simon in terms of their re-prelapsarian function and contents forms the core of this thesis.