Business cycles in emerging market economies: The role of financial shocks
Yükselen pi̇yasa ekonomi̇leri̇nde i̇ş çevri̇mleri̇: Fi̇nansal şokların rolü
- Tez No: 377886
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAĞAN PARMAKSIZ, DR. MUSTAFA KILINÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İş Çevrimleri, Yükselen Piyasa Ekonomileri, Kredi Kısıtları, Finansal Şoklar, Büyük İtidal”, Business Cycle, Emerging Markets, Credit Constraints, Financial Shocks, Great Moderation”
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez öncelikle yükselen piyasa ekonomileri ve gelişmiş ülkelerde gözlenen makroekonomik oynaklığın seyrindeki farklılıkları ortaya koymaktadır. Daha sonra yükselen piyasa ekonomilerinde iş çevrimlerinin dinamikleri ve finansal şokların makroekonomik etkileri, Türkiye ekonomisine kalibre edilen bir küçük açık ekonomi reel iş çevrimi modeli kullanılarak incelenmektedir. Çalışmanın bulguları, finansal şokların etkilerinin, borçlanma koşullarının elverişsiz olduğu durumda firmaların alternatif finansman kaynaklarına erişebilmesine bağlı olduğunu göstermektedir. Firmalar nakit akımlarını borçlanma dışı yollarla artırma imkânına sahipse, kredi şoklarının yatırım, istihdam ve üretim gibi makroekonomik göstergeler üzerindeki etkisi sınırlı olmaktadır. Ancak, firmalar kötü zamanlarda alternatif finansman kaynaklarına başvuramıyorsa, finansal şokların olumsuz etkileri ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Analiz sonuçlarına göre, ikinci durumda finansal şoklar, referans kalibrasyon altında, üretimdeki dalgalanmaların yüzde 20'den fazlasını açıklayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation documents the differences in the course of macroeconomic volatility in emerging market economies and advanced countries. Then the dynamics of emerging market business cycles and macroeconomic effects of financial shocks are investigated using a small open economy real business cycle model with credit constraints calibrated to the Turkish economy. The results indicate that the impact of financial shocks crucially depends on whether the firms can access to alternative sources of finance when borrowing conditions are unfavorable. If the firms can raise their cash flows through other means, the impact of the credit shocks is limited on important macroeconomic aggregates like investment, employment and output. However, conversely, if firms cannot resort to alternative sources of finance in bad times, the negative impact of financial shocks can be quite large. The quantitative analysis implies that financial shocks can account for more than 20 per cent of output fluctuations in the latter case under our benchmark calibration.