Structural change in China
Çin'de yapısal değişim
  1. Tez No: 377891
  2. Yazar: FATMA TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. D. ŞİRİN SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Yapısal DeğiĢim, Hükümetin Altyapı Yatırımı, China, Structural change, Infrastructure investment of government
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çin yaklaşık otuz yıldır yıllık ortalama yüzde 10 büyüme oranını sağlamıştır. Çin, araştırmacılara yüksek büyüme oranının nedeninin incelenmesi için özgün bir örnek çalışma alanı oluşturmaktadır. Çin son 30 yılda yüksek büyüme oranını sürdürmesine ek olarak, milli gelir içerisinde oldukça yüksek imalat sanayi oranını da sürdürmüştür, bu durum Çin'i gelişmiş ülkeler ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin deneyimlerinden ayırmaktadır. Çoğu araştırmacı, Çin'in yüksek büyüme oranını Çin halkının yüksek tasarruf oranıyla ve böylelikle yüksek sermaye birikimiyle ilişkilendirir. Çin'in yüksek büyüme oranı sadece Çin halkının yüksek tasarruf oranına değil, aynı zamanda Çin devletinin de yüksek tasarruf oranına bağlıdır. Bu tezde, biz Çin'in toplam üretim içinde yüksek imalat sanayi üretimi oranını hükümetin altyapı yatırımıyla açıklayacağız. Çin gelişmekte olan bir ülke olduğu için, Çin, devletin altyapı yatırımına ihtiyaç duymaktadır. Biz bu tezde Çin'in uzun dönem yapısal değişimini üç sektörlü Ramsey büyüme modeline devletin alt yapı yatırımlarını dahil ederek ve etmeyerek iki şekilde göstereceğiz. Bu tezin literatüre katkısı Çin'in yüksek imalat sanayi oranını devletin yapmış olduğu altyapı yatırımıyla açıklamasıdır.
Özet (Çeviri)
China has sustained her high growth rate at approximately 10 percent annually during the last three decades. China is a unique case study which enables researchers to investigate the reasons behind her high growth rate. In addition to that sustaining a high growth rate over three decades, China also has maintained a relatively high share of manufacturing sector in GDP, which sets apart from the experiences of developed countries, and other developing countries which are still in transition like China. Most of the researchers associate China's high growth rate to the high saving rate of Chinese people, and thus high capital accumulation. In fact, China's high accumulation rate is not only due to high saving rate of Chinese people, but also the government's. In this thesis, we will explain the reason of Chinese high share of manufacturing output in total output with infrastructure investment of government. Since China is a developing country, China needs the infrastructure investment of the government. In this thesis, we examine the long run growth and structural change experience of the Chinese economy with and without the incorporation of government infrastructure investment by using the three sector Ramsey growth model. The contribution of this thesis into the literature is the explanation of high manufacturing share of China with infrastructure investment of government.