Discursive construction and linguistic representations of gender in political discourses: A critical discourse analysis of governmental public addresses in Turkey
Toplumsal cinsiyetin politik söylemlerde üretimi ve dilsel temsilleri: Türkiye'de iktidar düzeyinde siyasi konuşmaların eleştirel söylem çözümlemesi
  1. Tez No: 377890
  2. Yazar: YASEMİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALE IŞIK GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Söylem, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, Gender, Discourse, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Toplumsal cinsiyetin sosyal ve kültürel pratiklerde/söylemlerde üretimi, yeniden üretimi, kalıcılaştırılması ve ideoloji/ güç yapıları ile kurduğu girift ilişki dilbilimde toplumsal cinsiyet araştırmalarının temel sorularını teşkil eder. Politik söylemler ise tahakküm, ideoloji ve toplumsal cinsiyetin karşılıklı etkileşiminin en görünür olduğu, en somut etkileşim alanını oluşturmaktadır. Bu sebeple, bu çalışma Türkiye'de iktidar düzeyindeki politik söylemlerde toplumsal cinsiyetin söylemsel üretimi ve dilsel temsillerini, kadın bedenine yönelik ayrımcı iktidar politikaları özelinde incelemektedir. Çalışmada, (i) söylemlerarasılık kavramı odaklı makro pratiklerin analizi, (ii) söylemlerde sosyal aktörlerin rol dağılımları, (iii) ve söylemlerin feminist bir sosyo-politik yaklaşım ile yorumlanmasından oluşan üç katmanlı bir eleştirel söylem çözümlemesi yöntemi kullanılmıştır. Türkiye'deki iktidara ait politik söylemlerde kadına karşı ayrımcı pratiklerin üretimi ve teşvik edilmesi çalışmanın temel argümanını oluşturmaktadır. Çalışma ayrıca neo-liberal ve muhafazakar ideolojilerin ittifakı aracılığıyla kadın bedeni üzerinde kalıcı bir devlet kontrolü kurulduğunu savunmaktadır. Politik söylemler içerisinde kadın, temel olarak ailenin, ulusun, işgücünün ve neo-liberal ekonominin biyolojik yeniden üreticisi olarak konumlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The production, discursive reproduction, perpetuation of gender in social and cultural practices/discourses and its complex interrelation with power and ideology are the main concerns of gender research in linguistics. The political discourses constitute the most solid intersections where power, ideology and gender policies mutually interact. Therefore, this study focuses on investigating the discursive construction and linguistic representations of gender in political discourses at governmental level in Turkey with a particular emphasis on the gender discriminatory politics of government with respect to women's rights over their bodies. The critical approach adopted in the study basically follows a three-dimensional paradigm of analysis which are (i) the analysis of discursive practices at a macro level focusing upon the notion of interdiscursivity, (ii) analysis of role allocations of social actors in discourses (ii) and a feminist socio-political interpretation of the discourses. The study suggests that political discourses of the government in Turkey support discriminatory practices against women via linguistic, discursive and political strategies. It further proposes that a persistent state control over women's bodies are ensured as a result of the alliance of conservatism and neoliberalism. Women in governmental political discourses are mainly considered as the biological reproducers of the family, the nation, the labour force and the neoliberal economy.