Ecocritical reflections in jeanette winterson's the stone gods and maggie gee's the ice people: Redefining the center in relation to margins through ecological thinking
Jeanette winterson'un the stone gods ve maggie gee'nin the ice people romanları üzerine ekoeleştirel bir inceleme: Ekolojik düşünce çerçevesinde merkezi marjinlere göre yeniden tanımlamak
  1. Tez No: 377908
  2. Yazar: GÜLŞAT TOPSAKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ÖZTABAK AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: doğa/kültür, robotlar, çevresel adalet, culture/nature, robots, environmental justice
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, Maggie Gee'nin The Ice People ve Jeanette Winterson'un The Stone Gods adlı romanlarındaki doğa/kültür ikilemini ve insanın doğa ve kültür ilişkisini posthümanist ekoeleştirel bakışla incelemektedir. Bu doğrultuda, insanın her bağlamda fiziksel çevrenin sahibi değil, bir parçası olduğu vurgulanmaktadır. Her iki roman da çıkarları doğrultusunda çevreyi ve sosyal hakları düşük olanları istismar eden sistematik düşüncelerin altını çizmektedirler. Bu merkezcil sistemlerin aslında zannedildiği kadar güçlü olmadığı ve marjinlerle sürekli iletişim ve değişim sürecinde olduğu vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse Maggie Gee's The Ice People and Jeanette Winterson's The Stone Gods from posthumanist ecocritical perspectives regarding their approaches to the culture/nature dichotomy and the human relation to culture and nature. It is argued that in both novels the human is not represented as the master of the environment but only as a part of it. Both novels foreground exploitative systems that devalue nature and socially underprivileged humans who have greater risks of exposition to environmentally degraded spaces and deconstruct the notion of the center by rendering it fluid and interchangeable with its margins.