The spatial mobility of women in accordance to their closure to social and cultural facilities
Kadınların mekansal hareketliliğinin sosyal ve kültürel hizmetlere yakınlık açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 377907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KAYASÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: kadınlar, kamusal- özel mekan, zaman, mekansal hareketlilik, bedenin sosyal yapılanması, women, public vs. private space, time, spatial mobility, social construction of bodies
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu tez çalışması, cinsiyet konusunun nasıl sosyal teorinin bir parçası haline geldiğini ve kadına duyarlı kent çalışmalarının gerçek dünya pratikleri ve kent politikalarına nasıl yol gösterici hale geldiğini analiz etmektedir. Çalışmada kent kuramları ve feminist kuramlar ayrı ayrı ele alınır ardından kadına duyarlı kent çalışmaları ilerici bir yöntemle irdelenir. Ayrıca bu çalışma ampirik kısımda, kadınların mekansal hareketliliğinin ve mekan algısının farklılaşmasının ardında yatan nedenlerle ilgilenmektedir. Mekan seçiminin farklılaşmasının ardında kolay ulaşım, güç ilişkileri, sosyal kontrol ve devlet politikaları gibi pek çok etken yatmaktadır. Gerçek dünyadan bir örnek olarak, kadınların mekansal hareketliliğinin Çankaya, Keçiören ve Gölbaşı belediyelerinin sağlamış olduğu sosyal, kültürel ve spor hizmetlerine yakınlık açısından farklılaşmaları değerlendirilmiştir. Kadınların farklılaşan mekansal hareketlilik dokularının ardında yatan nedenleri irdelemek için zaman coğrafyası, bedenin sosyal yapılanması ve hayat süreçleri kavramları ampirik çalışmayla birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes how gender issue has become a part of social theory and how women concerned urban studies become directive for real world urban policies and practices. The evolution of urban theories and feminist theories are handled separately after that gender sensitive urban studies are examined in a progressive way. The thesis also traces the differentiation of spatial mobility of women and women's perceptions of space in the empirical part. There are several factors behind differentiated selections of space as easy access, power relations, social control and state policies. As a real world study, the spatial mobility of women in accordance to their closure to social cultural and sports facilities provided by three different municipalities namely Çankaya, Keçiören and Gölbaşı are studied. In order to seek the reason behind differential spatial mobility tissues of women, time geography, social construction of bodies and life courses concepts are evaluated with empirical work.