Land struggle and beyond: Landless Rural Workers' Movement of Brazil
Toprak mücadelesi ve ötesi: Brezilya Topraksız Kır İşçileri hareketi
  1. Tez No: 377909
  2. Yazar: MERVE ÇELİKTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: MST, Brezilya, toprak mücadelesi, toplumsal hareket, MST, Brazil, land struggle, social movement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez Brezilya Topraksız Kır İşçileri Hareketi'ni (MST) önemli özellikleri, tarihsel gelişimi ve mücadele biçimlerini göstererek analiz etmektedir. Hareketin iç yapısı, faaliyetleri ve politikaları yeni toplumsal hareketler teorisi, Mariátegui'nin toprak sorunu hakkındaki görüşleri ve Gramsci'nin önemli yaklaşımları göz önünde tutularak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada ayrıca hareketin sınıfsal dinamikleri vurgulanmıştır. Tez, MST'nin mücadele sürecinde üyeleri arasında farkındalığı artırdığını ve kolektif eylemleri güçlendirdiğini savunmuştur. Bu ortak deneyimler ve bilinç vasıtasıyla hareket sınıf özelliği kazanmış ve toplumsal hareketlere sınıf meselesini geri getirmiştir. MST kendi yerleşim yerlerinde alternatif bir dünya sunmakta ve egemen sisteme karşı mücadelesine devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the Landless Rural Workers' Movement of Brazil (MST) by showing its important characteristics, historical development and forms of struggle. The internal structure, activities and policies of the movement are evaluated in consideration of new social movement theory, Mariátegui's approach on land problem and Gramscian approach. The class dynamics of the movement are also underlined in this study. The thesis argues that the MST has increased awareness and strengthened collective action among its members during the process of struggle. Through these common experiences and consciousness, the movement has gained class character and brought the class issue back in the social movements. The MST offers an alternative world in its settlements and maintains its struggle to transform the dominant system.