Resilience of the Nasserist ideology in Egypt: from its emergence to the Arab Spring
Mısır'da Nasırcı ideolojinin direnci: Ortaya çıkışından Arap Baharı'na
  1. Tez No: 377910
  2. Yazar: CANAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nasırcılık, laik milliyetçilik, Mısır, Arap Baharı, darbe, Nasserism, secular nationalism, Egypt, Arab Spring, coup d'etat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu tez, Nasırcı ideolojinin Tahrir sonrası politik süreçte Mısır'a etkisini bu ideolojinin oluşumundan bugüne nasıl bir dönüşüm geçirdiğine bakarak inceleyecektir. Misyonunu 1960'ların sonunda tamamladığı düşünülen Nasırcılığın hem General Abdül Fettah El-Sisi nezdinde rejim düzeyinde hem de bir zamanların Enver Sedat ve Hüsnü Mubarek karşıtı Nasırcı figürü olan Hamdin Sabahi'nin nezdinde muhalif düzeyde nasıl yeniden canlandığını yanıtlamayı hedeflemektedir. Ordunun bugün algılanan popülaritesi ve Müslüman Kardeşler'e karşı kullanılan laik-milliyetçi söylemin nostaljik bir Nasırcılıkla telafuz edilmesinin yanısıra üç yıl once Tahrir'de gerçekleşen halk ayaklanmasını arkaplana alan sürecin El-Sisi'nin resimlerine eşlik eden Nasır posterlerinin ikonografik yaygınlığı ile sembolize ediliyor olmasının Nasırcılığın yeniden dirilişinin bir işareti olup olmadığı bu tezin anahtar bilmecesidir. Nasırcılığın hangi unsurlarının etkin olmaya devam ettiği ve bu unsurların Mısır Ordusu ve sivil muhalefete etkisi Nasırcılık üzerine var olan yazılı literatüre, Nasırcı parti programlarına, Sedat ve Mübarek dönemlerindeki Nasırcı mirasa, El-Sisi'nin ve Nasırcı sivil figür Hamdin Sabbahi'nin konuşmalarına ve bunların medya temsillerine bakılarak derinlemesine betimsel bir analizle incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the relevance of the Nasserist ideology in the post-Tahrir Egyptian political scene by looking into its formation and transformation to date. It attempts to respond to the central question as to how come Nasserist ideology, which is thought to have fulfilled its mission at the end of the 1960s, seems to have been resurrected in the contemporary Egypt whether at the regime level in the embodiment of a military figure General Abdal Fattah Al-Sisi or at the oppositional level in the organisation and the persona of a once anti-Sadat and anti-Mubarak oppositional figure, Hamdeen Sabbahi. Whether the perceived popularity of the military and the pronouncement of a secular-nationalist discourse against the Muslim Brotherhood in a nostalgic Nasserism symbolized in the iconographic prevalence of Nasser's images next to Al-Sisi is a marker of a resurrection in the face of a popular uprising that took place in Tahrir three years ago is the central puzzle of this study. The aspects of the Nasserist state regime that have been kept intact so far and their relevance to the action taken by the Egyptian military and civilian opposition since the Tahrir uprising are examined with an in-depth descriptive analysis drawing on the existing literature on Nasserism, Nasserist legacy after during Sadat and Mubarak, programs of Nasserist parties, public speeches of the military and civilian Nasserist figures and their media representation.