Nietzsche's overcoming of humanism: The deanthropomorphization of nature and the renaturalization of human being
Hümanizmin Nietzsche tarafından aşılması üzerine: Doğanın insan-benzerci bakış açısından kurtarılması ve insanın yeniden doğallaştırılması
- Tez No: 377911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ANDREA REHBERG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Platonizm, hümanizm, nihilizm, güç istenci, üstinsan, Platonism, humanism, nihilism, will to power, overhuman
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu Yüksek Lisans tezinde, Nietzsche'nin hümanizmi aşması, yani insan-merkezli ve insan-benzerci varoluş yorumlarına getirdiği eleştiri tüm değerlerin yeniden değerlendirilmesi projesi kapsamında incelenecektir. Hümanizm, Nietzscheci nosyonlar olan güç istenci, nihilizm ve değerlendiren düşünce kapsamında, sahip olduğu sınırlamaları göstermek amacıyla sorunsallaştırılacaktır. Ardından, Nietzsche'nin hümanist yorumları aşan radikal bir çoğulluk olarak gördüğü güç istenci düşüncesi açısından doğayı yeniden yorumlayışına dair bir okuma önerilmeye çalışılacak, insanı bilinçdışı itkilerden oluşan bir çoğulluk olarak gören fizyolojik ve soykütüksel analizleri çerçevesinde Nietzsche'nin insan anlayışı incelenecektir. Son olarak, Nietzsche'nin doğanın insan-benzerci bakış açısından kurtarılması ve insanın yeniden doğallaştırılmasından oluşan hümanizm eleştirilerinin hümanizmi ne ölçüde aştığı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this MA thesis, I will investigate Nietzsche's overcoming of humanism, i.e., his critique of anthropocentric and anthropomorphic interpretations of existence in the context of his grand project of the transvaluation of all values. I will problematize humanism with respect to the Nietzschean notions of will to power, nihilism, and evaluative thinking in an attempt to show its shortcomings from a Nietzschean perspective. Then, I will attempt to offer a reading of Nietzsche's reinterpretation of nature in terms of the will to power as a radical multiplicity that exceeds humanistic interpretations and investigate Nietzsche's conception of the human being with respect to his physiological and genealogical analyses that emphasize the human being as a multiplicity of unconscious drives. Finally, I will discuss to what extent Nietzsche's critique of humanism, which consists in the deanthropomorphization of nature and the renaturalization of human being, constitutes an overcoming of humanism.