Historical analysis of state intervention into spaces of social opposition: The case of Ankara
Toplumsal muhalefetin mekanlarına devlet müdahalesinin tarihsel incelemesi: Ankara saha araştırması
  1. Tez No: 377916
  2. Yazar: BANU MELİS SUHER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Mekan, Siyasi Ġktidar, Toplumsal Muhalefet, SiyasızlaĢtırma, Ankara, Political Space, Political Authority, Social Opposition, Depoliticization, Ankara
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Kentsel mekan siyasi iktidar ve toplumsal muhalefet arasındaki çatışmanın incelenmesi açısından üst düzey bir kaynak oluşturmaktadır. Sosyal süreçleri yönlendirme bakımından son derece elverişli bir zemin olarak kent mekanı, doğrudan veya dolaylı olarak siyasi iktidarın bir dizi müdahalesine maruz kalmaktadır. Bu bakımdan iktidar mekanda siyasızlaştırma süreçlerini iki kanalla yürütmektedir. İlk olarak, kamusal politikalar aracılığıyla mekanın fiziksel kurgusunu dönüştürmektedir. Bu şekilde hegemonyanın mekansal düzlemde yansıtılması mümkün olmaktadır. Mekansal siyasızlaştırmayı gerçekleştirmenin bir başka yolu ise sosyal ve politik eylemlerin yasal düzenlemeler veya kolluk kuvvetleri gibi zor aygıtlarıyla kent mekanından uzak tutulmasıdır. Bu süreçlerin akışı içinde, toplumun iktidar pratiklerinden rahatsızlık duyduğu noktalarda toplumsal muhalefet sosyal hareketler biçiminde ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda siyasi iktidar ve toplumun muhalif kesimleri arasındaki çelişki kentsel mekanı çatışmanın meydanına dönüştürmektedir. Bu bağlamda bahsedildiği üzere çatışmanın mekanı“politik mekan”olarak, çalışmada yeni bir terminolojiyle sunulmaktadır. Bu kavram, yerin politik önemine işaret etmektedir. Bu anlamda, politik mekan politik eylemin gerçekleştiği ve muhalefetin siyasallaştığı yerdir. Bir başka deyişle, iktidar ve muhalefetin çarpıştığı zemindir. Problem tanımını mekanın politik bağlamından koparılması üzerinden kurgulayarak, siyasallaşma ve siyasızlaştırma süreçleri Ankara saha çalışması üzerinden incelenecek, siyasi iktidar – toplumsal muhalefet çatışmasının tarihsel incelemesi kentin ana kamusal mekanları üzerinden yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Urban space is the ultimate source for examining the contradiction between political authority and social opposition. As an efficient ground for manipulating social processes, urban space is subjected to a number of interventions of political power directly or indirectly. Hence, the authority leads the process of depoliticization on space via two channels. Firstly, it transforms the physical configuration of the place by public policy instruments. Thus, the reflection of hegemony on spatial ground becomes possible. The other way to initiate spatial depoliticization is to keep the social and political acts away from urban space through use of violence and coercion like legal regulations or law enforcement agents. In the flow of these processes, social reaction comes into existence in the form of social movements at points of dissatisfaction of the society. Thus, the political contradiction between authority and opposing part of the society turns the urban space into a mere arena of conflict. In this context, this arena of conflict is expressed with a new term throughout the study that is,“political space”. It signifies the political significance of a place. It is the place of political acts and where opposition is politicized. In other words, it is the ground where authority and opposition clashes. Constructing the problem definition upon space's detachment from its political context, politicization and depoliticization processes will be investigated upon the case study of Ankara and a historcal analysis of the conflict between political authority and social opposition upon the primary public spaces of the city.