Gendered citizenship: Experiences and perceptions of the Bulgarian Turkish immigrant women
Toplumsal cinsiyet temelli vatandaşlık: Bulgaristan göçmeni kadınların deneyimleri
- Tez No: 377915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ASLAN-AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Temelli Vatandaşlık, Göçmen Kadınlar, Bulgaristan Göçmenleri, Göç, Gendered Citizenship, Immigrant Women, Bulgarian Turks, Immigration
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı Bulgaristan göçmeni kadınların Türkiye'deki kamusal alana katılımlarını, özel alandaki konumlanışlarını, günlük yaşamdaki farklı sosyalizasyon süreçlerini ele alarak onların vatandaşlık deneyimlerini ve algılarını analiz etmektir. Bulgaristan'da iken Bulgaristan göçmeni kadınların vatandaşlıkları etnik kimlikleri ve azınlık statüleriyle kurgulanırken, Türkiye'de göçmen kadınlara yüklenen toplumsal cinsiyet normlarından dolayı bu kadınların vatandaşlıkları toplumsal cinsiyet temelli olarak kurgulanmıştır. Bu çalışma feminist bir çerçeveden ve araştırma tekniğinden yola çıkarak, vatandaşlığın geleneksel tanımlarını eleştirerek, vatandaşlığın aynı zamanda kadınların deneyimlerini, düşüncelerini, duygularını ve öznelliklerini ele alan bir olgu olduğunu savunur. Bu teorik çerçeve ele alınarak, saha çalışması derinlemesine mülakat tekniği ile 1989'da ve 1990'lı yıllarda Bulgaristan'dan İzmir-Türkiye'ye göç etmiş 19 göçmen kadın ile gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışması, göçmen kadınların Türkiye'deki vatandaşlıklarının toplumsal cinsiyet temelli bir kurgu olduğunu, analizin temeline kadınların sosyoekonomik durumlarını, kimlik algılarını, soydaşlık durumlarını ve etkilerini, kamusal ve özel alanda konumlanışlarını koyarak ulaşmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the citizenship experiences and perceptions of the Bulgarian Turkish immigrant women with specific reference to their participation to the public sphere, their engagements in the private sphere, different socialization processes they have been through and their daily lives. It is argued that the Bulgarian Turkish women's citizenship practices were constructed through their ethnic minority identity in Bulgaria, in Turkey their citizenship has become a gendered construct due to the gender norms imposed on immigrant women. This thesis study is based on feminist perspective and research procedure, challenging the conventional definitions of citizenship by including the experiences, thoughts, sensations, and the narratives of the immigrant women, and it is contended that the notion of citizenship should include such subjectivities. The fieldwork was conducted in the form of semi-structured interview surveys with 19 immigrants who immigrated to İzmir, Turkey from Bulgaria in 1989 and in the 1990s. The experiences of the immigrant women about their socio-economic conditions, identity perceptions, and their participation to the public spheres and the changing gendered dynamics in the private spheres constitute the core subjects for the analysis to demonstrate how they have experienced gendered citizenship in Turkey.