The role of social identity and collective memory in predicting in-group bias and collective action in Turkeys Alevis
Türkiyede yaşayan Alevilerin iç-grup yanlılığı ve toplumsal eylem eğilimlerinin yordanmasında sosyal kimliğin ve toplumsal belleğin rolü
- Tez No: 377925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU CİNGÖZ ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Kimlik Teorisi, Toplumsal Bellek, Toplumsal Katılım, Ġç- grup Yanlılığı, Türkiye‟deki Aleviler, Social Identity Theory, Collective Memory, Collective Participation, In-group Bias, Alevis in Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tezin amacı Anadolu'da yaşayan Alevi toplumunun sosyal kimlikleri, toplumsal hareketlere katılımları ve iç-grup yanlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu ilişkiyi incelemek için toplumsal belleğin aracı rolü ayrıca araştırılmıştır. Toplumsal belleği incelemek için, Alevilerin geçmişte yaşadığı bir olumlu ve bir olumsuz olay seçildi (1925 yılında kapatılan Hacı Bektaş Veli Dergahının 1964 yılında yeniden açılması olumlu olay olarak ve Madımak Katliamı olumsuz olay olarak seçildi). Toplumsal belleğin bilişsel, duygusal ve değerlendirmeci yönleri bu iki olaya göre ele alındı. Çalışmanın örneklemi Tunceli, Ankara ve Şanlıurfa gibi Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayan 348 Alevi'den oluşmaktadır. Sonuçlar toplumsal belleğin bileşenlerinin Alevi kimliği ile özdeşleşme ve toplumsal eylemlere katılım ile iç-group yanlılığı arasında olumlu ve olumsuz olaya göre farklı aracı rollerinde olduğunu göstermiştir. Madımak olayına göre toplumsal belleğin bilişsel bileşeni kimlik ile özdeşleşme ve toplumsal eylemlere katılım ile iç-group kayırmacılığı arasında aracı rölündeyken, Hacı Bektaş Veli Dergahının yeniden açılması olayı söz konusu olunca çok fazla aracı rolünde olmaması en dikkat çekici sonuçtur. Aynı zamanda Hacı Bektaş Veli Dergahının yeniden açılması olayına göre toplumsal belleğin değerlendirmeci bileşeni de kimlik ile özdeşleşme ve toplumsal eylemlere katılım ile iç-group kayırmacılığı arasında aracı rolünü göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the relationship between social identity, collective action participation and in-group bias in the Alevi community in Anatolia. In doing this, the mediatory role of collective memory is also investigated. In examining collective memory, one positive event and one negative event that Alevis had lived through in the past were selected (Namely, the re-opening of Haji Bektash Veli Dervish Lodge in 1964 which was closed in 1925 was chosen as the positive event and Madımak Massacre was chosen as the negative event). The cognitive, affective, and evaluative aspects of cognitive memory regarding these two events were taken. The sample consists of 348 Alevis living in different cities of Turkey such as Tunceli, Ankara and Şanlıurfa. The results indicated that different aspect of collective memory played somewhat different mediating roles between the strength of Alevi identification and collective action participation or in-group bias regarding the positive and negative events. The most remarkable result is that while the cognitive component of collective memory of Madımak event played a mediator role between the strength of identification and collective action participation or in-group bias, it showed no such effects in the context of the re-opening of the Haji Bektash Veli dervish lodge. Besides, evaluative aspect of the collective memory of the re-opening of the Haji Bektash Veli dervish lodge played a mediator role between the strength of identification and collective action particion or in-group bias.