Kronik yatalak hastaların evde sağlık hizmetleri ile yataklı tedavi kurumlarındaki tedavi maliyetlerinin karşılaştırılması
Comparison of treatment cost of home care services and inpatient treatment institutions for chronically bedridden patients
- Tez No: 377976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Evde Bakım Hizmeti, Maliyet Analizi, Sağlık Uygulama Tebliği, Home Health Service, Cost Analyses, Health Application Notification
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ülkemizde, yaşam şartlarının iyileştirilmesi, doğurganlık ve mortalite oranlarının düşmesi, teknolojinin gelişmesi sosyal ve çevresel etkenlerin düzeltilmesi, aşılamayla bağışıklık düzeyinin arttırılması ve bulaşıcı hastalıklara karşı yüksek direncin oluşması yaşam süresini uzatmıştır. Buna bağlı olarak insanların uzayan yaşam sürecinde kronikleşen hastalıklara yakalanma riski artmıştır ve tedavi olmak için farklı sağlık kurumlarından hizmet almaktadırlar. Hizmet alma noktasında, farklı kurumlarla sağlanan sağlık hizmetlerinin en etkin ve düşük maliyetli olanını bulmak için maliyet analizi yapılmış olup tablolarla kıyaslanmıştır. Yaptığımız bu araştırma, T.C. Sağlık Bakanlığının kurmuş olduğu evde sağlık hizmetlerinin, yardıma ve tedaviye ihtiyaçlı insanların kronikleşen hastalık seyrinde hastaneye göre daha ucuz veya pahalı mı olduğunu açıklamaya yönelik yapılmış tez çalışmasıdır. Tez çalışmamız, Trabzon Ortahisar ilçe sınırları içerisinde bulunan ve yaşlı yatağa bağımlı kişileri, kronikleşen hastalıkları nedeniyle yatalak durumda olan hastaları, engelli bireyleri kapsamaktadır. Araştırmamızda Trabzon Ortahisar İlçesi içerisinde bulunan Fatih Devlet Hastanesi hasta kayıt verileri ve T.C. Sağlık Bakanlığı Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi Biriminin istatistikî verileri kullanılmıştır. Tez çalışmasında TSİM'de (Temel Sağlık İstatistikleri Modülü) en çok görülen 5 tanı baz alınmıştır. Bu tanılarla, hastaneye yatan 50 hasta ile evde sağlık hizmetleri birimi tarafından takip edilen 50 hasta olmak üzere toplam 100 hastanın maliyeti araştırılmış, Fatih Devlet Hastanesinin boş yatak maliyeti ve aynı zamanda evde sağlık hizmetleri biriminin giderleri hesaplanmış ve tablolarla kıyaslanmıştır. T.C. Sağlık Bakanlığının farklı kurumlarından tedavi amaçlı fayda sağlamaya karşılık alınan bu hizmetlerin hastaya ve devlete yansıyan maliyeti analiz edilmiş ve düşük olanı bulmaya yönelik araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, life expectancy has been prolonged with the improvement of living condition, the decline in fertility and mortality rates, the development of technology and adjustment of environmental impacts, increasing of immunity level by vaccination and formation of a high resistance against infectious diseases. Hence, during the extending life expectancy of people, risk of getting chronic diseases has been increases and people are getting services from different health institutions for treatment. At this point of getting services, we made a cost analysis and compared with the tables to find the most effective and most cost-effective health services provided from different institutions. This research is a thesis study in order to explain that does home health service which was established by T.C. Ministry of Health, cheaper or expensive in the course of chronic diseases of people in need of help and treatment than the hospital. Our thesis covers elderly bedridden people, bedridden patients due to chronic diseases and disable individuals within Trabzon Ortahisar district's boundaries. In the research, we used data of patient records from Fatih State Hospital located in Trabzon Ortahisar district and statistical data of Home Health Coordination Central Unit of T.C. Health Ministry Trabzon Public Health Department. We based most common 5 diagnoses on TSİM (Basic Health Statistics Module). We investigated the cost of 100 patients which includes 50 hospitalized patients and 50 patients who monitoring by Unit of Home Health Services due to this diagnoses, calculated the cost of empty bed in Fatih State Hospital and expensed of Unit of Home Health Services and compared with tables. We analyzed costs of these services to provide therapeutic benefits from different institutions of T.C. Health Ministry and researched towards to find lower one.